МАЛО познати певач из Макарске Марио Росо постао је звезда дана у Хрватској, али не због својих вокалних квалитета већ зато што је правоснажно кажњен пресудом Високог прекршајног суда јер је још 2015. године отпевао песму аутора и извођача Марка Перковића Томпсона "Бојна Чавоглаве", која почиње усташким покличем "за дом спремни".

Тако се догодило да је судском одлуком кажњен само онај ко песму изводи, а не изворни извођач и аутор Марко Перковић Томпсон!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КОНЦЕРТ ТОМПСОНА: Сплитом орило За дом спремни

У пресуди стоји да је поклич "за дом" и "за дом спремни" коришћен и као званични поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма и који је, како се наводи, утемељен на расизму и тиме симболизује мржњу према људима различите расе, верског и етничког идентитета.

Иначе, Росо је Томпсонову песму извео у Макарској приликом обележавања годишњице војно-полицијске акције "Олуја". Певач је обавезан да плати новчану казну од 765 куна (103 евра) и судске трошке у износу од 200 куна (27 евра).

За овај прекршај могла је бити изречена и казна од 30 дана затвора, али се суд одлучио за блажу, новчану казну.

Занимљиво је да је исте године када је Росо отпевао "Бојна Чавоглаве" у Макарској, Томпсон ту своју ауторску песму извео на централном градском тргу у Книну, али га је Прекршајни суд у Книну, три године касније, у мају прошле године ослободио сваке одговорности!

Марио Росо

Пресуда је у среду изазвала бројне реакције и постала тема дана у Хрватској. "Јутарњи лист" сматра да је реч о "преседану" према којем је усташки поздрав "за дом спремни" - незаконит.

Било је и правних и политичких процена ове одлуке. Тако је председник загребачког Жупанијског суда Иван Турудић, оценио да оваква одлука Високог прекршајног суда не значи да ће као таква она бити обавезна и у свим будућим случајевима. А Анте Ђапић, председник странке Десно, саопштио је да је ова пресуда "удар на саму историјску слободарску суштину хрватског народа и ниједан Хрват не би смео да поштује ову идеолошку агресију у недрима хрватске државе".

Огласио се и историчар и професор Хрвоје Класић, који каже да је реч о првој пресуди у којој се јасно истиче да је поздрав "за дом" и "за дом спремни" коришћен као званични поздрав усташког покрета НДХ насталог од фашизма и утемељеног на расизму. Он сматра и да се ствара утисак да постоји нешто спорно око поздрава "за дом спремни", што није тачно.

- Чињеница да је "за дом спремни" усташки поздрав је доказана стотинама докумената - истиче Класић.

- Теза да је то стари хрватски поздрав никада ни на који начин није доказана јер не постоји ниједан документ о томе.

Хрвоје Класић

МУЗИЧКА ЖЕЉА

РОСО каже да он не мисли да је поздрав увредљив, али сматра да надлежни треба да се изјасне да ли је та песма забрањена или није и да ли само Томпсон може да је изводи. Додао је и да она није део његовог репертоара, али да је 2015. године отпевао на захтев свештеника из Сиња, истог оног који је ове године премијеру Андреју Пленковићу приликом посете цркви у том месту наредио да клекне и помоли се