ТОПЛОТНИ УДАР У ЗАГРЕБУ: У паркираном аутомобилу измерено 81 степен

Танјуг

уторак, 13. 08. 2019. у 18:30

ТОПЛОТНИ УДАР У ЗАГРЕБУ: У паркираном аутомобилу  измерено 81 степен

Фото: Depositphotos

Због дужих и чешћих топлотних удара и промене климатских услова, идуће године ће бити предложено неколико мера заштите
У аутомобилу паркираном на сунцу у Загребу измерен је 81 степен Целзијуса, саопштено је из Аутоклуба Максимир најављено да ће предложити мере превенције, међу којима је и израда термометра за упозорење на прекомерну температуру у возилу.


Како је саопштено, јуче је у аутомобилу на сунцу измерен 81 степен, што је чак за седам подеока више него 25. јула, кад је забележено 74 степена Целзијуса, преноси Хина.


Због дужих и чешћих топлотних удара и промене климатских услова, идуће године ће бити предложено неколико мера заштите.


"Иницираћемо израду термометара који ће звучним и светлосним сигналима упозоравати на прекомерно подизање температуре у аутомобилима, тракторима, камионима и грађевинским машинама", стоји у саопштењу.


ПРОЧИТАЈТЕ И: РХМЗ издао упозорење на високе температуре, сутра стижу временске непогоде


Такође, најавили су и анализу могућих штетних утицаја високих температура на материјале уграђене у унутрашњост аутомобила, као и одређивање које су течности и материјали потенцијална опасност због испаравања, експлозије или паљења.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Wertz

13.08.2019. 19:11

Тако је и у Србији, само што овде апсолутно нико најупорније не покреће то итекако важно питање. Примера ради, јуче касно поподне је на метар висине од тла - тротоара у Земун Пољу један пријатељ измерио +47 (и словима: ПЛУС ЧЕТРДЕСЕТ СЕДАМ СТЕПЕНИ ЦЕЛЗИЈУСА). Дакле: НЕ у центру или неком пренасељеном делу града и НЕ у најтоплијем делу дана, већ НА ПЕРИФЕРИЈИ, И ТО ИЗМЕЂУ 15:30 и 16:00. Толико о томе!