У Хрватској је овог викенда, примењујући нове одредбе Закона о безбедности саобраћаја на путевима, спроведен хитан прекршајни поступак, у којем је један возач кажњен врло високом новчаном казном, саопштила је полиција.

Тако је у недељу, 11. августа, ухваћен и пред прекршајног судију изведен 33-годишњи возач који је у Реки, у Улици Краља Звонимира, управљао нерегистрованим и неосигураним путничким аутомобилом пре стицања права на управљање моторним возилима „Б“ категорије, под утицајем алкохола од 1,61 промила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хрватска посеже за увозном радном снагом

Возач је кажњен новчаном казном од 27.700 куна (440,833 динара) и забраном управљања моторним возилима „Б“ категорије девет месеци након што стекне право на управљање.

Нови закон на снази је од 1. августа.

Из полиције подсећају да нове одредбе Закона о безбедности саобраћаја предвиђају строже кажњавање починилаца осам најтежих прекршаја за које је детектовано да узрокују највећа и најтежа страдања у саобраћају, а то су:

1. прекорачење дозвољене брзине кретања у насељеном мјесту за више од 50 км/х,
2. вожња у супротном или забрањеном смеру на ауто-путу,
3. намерни пролазак кроз црвено светло, без смањења брзине,
4. одбијање подвргавању испитивања ради провере да ли у организму има алкохола или дрога,
5. вожња под утицајем алкохола изнад 1,5 г/кг и вожња под утицајем дрога,
6. управљање возилом пре стицања права,
7. управљање возилом док је возачка дозвола укинута због прикупљених негативних прекршајних бодова,
8. управљање возилом док је возачка дозвола одузета, док је возач искључен из саобраћаја или му је изречена мера привременог одузимања возачке дозволе или заштитна мера.

(index.hr)