МИНИСТАРСТВО финансија најавило је да ће у Црној Гори ускоро постојати ново занимање - порески саветник. Како су објаснили, та струка ће функционисати као независно и самостално занимање, попут адвоката и нотара, и према најавама Владе, требало би да унапреди функционисање пореских обвезника. Међутим, економиста Зденка Поповић (Демократе), сматра да ће се, с обзиром на стање у црногорској економији, ово занимање маргинализовати и свести на обичног административног радника, а привредницима ће донети нове трошкове.

- У уређеним државама порески саветник може само да помогне привредницима тако што ће омогућити правовремене информације у вези са попуњавањем пореских и царинских пријава, обрачун и уплату пореза и царина и онемогућавање привредницима да утаје порез. Међутим, у Црној Гори коју оптерећују велики износ неплаћеног пореза, који се креће и више од 500 милиона евра, велики проценат сиве економије, велика евазија пореза, а о утаји пoреза да и не причам, бојим се да ће се, стога, и значај пореског саветника потпуно маргинализовати и свести на обичног административног радника - казала је Поповићева.

Прочитајте још - Црна Гора у НАТО шињелу брише своју историју?!

Она истиче и да ће уз све поменуто, услуге пореског саветника коштати привреднике, те да ће то бити и додатни намет за мали и средњи бизнис.

- Велики бизнисмени и већина предузећа у власништву државе или локалне самоуправе ионако нису, углавном, ни до сада плаћали порез, па им услуге пореског саветника неће ни бити потребне, већ само благонаклон однос Владе и ресорног министарства како је то било до сада - сматра Поповићева.

Kако је објаснила генерална директорка Директората за порески и царински систем Биљана Перановић, њихов посао биће да пружају савете пореским и царинским обвезницима.

- Сада порески обвезници користе услуге књиговодствене агенције и адвоката и мислимо да ће на овај начин бити омогућено да се квалитетније пружи услуга у делу пореских и царинских прописа. Заинтересованост постоји, а чим оснујемо комисију за испитивање очекујемо захтеве за полагање, радимо интензивно на томе - истакла је Перановићева.

УСЛОВИ ЗА ЛИЦЕНЦУ

МИНИСТАРСТВО финансија тренутно припрема подзаконске акте којим ће се дефинисати начин стицања лиценци пореског саветника. Да би неко постао порески саветник, потребно је да има најмање пет година радног искуства на изради или примени пореских или рачуноводствених прописа, а након што добију лиценцу, биће у обавези да у наредне две године положе испит.