Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић изјавио је данас да је хрватска војска спремна на нове „Олује".

„Свима који данас имају претензије на нашу земљу и који планирају направити нешто против Хрватске, поручујем да је хрватска војска данас спремна на нове „Олује“. Никоме не претим, туђе не желим, али смо спремни да бранимо нашу земљу“, истакао је он на пријему ратних заповедника на книнској тврђави, поводом 24. годишњице операције „Олуја", у којој је протерано 250.000 Срба из Хрватске.

Прочитајте још: ВУЛИНОВА ПОРУКА ХРВАТСКОЈ: Не брините, нећемо вас напасти, боље трошите паре на болнице и путеве

Он је рекао да је „операцијом „Олуја“ политика и идеја Велике Србије потпуно поражена“, да су ослобођена окупирана подручја, где је агресор покушао да поништи и уништи све што су хрватски грађани градили вековима“.

Прочитајте још: Израел честитао Хрватској на "Олуји", оштра реакција српског амбасадора

Захваљујући тој операцији, додао је, Книн је остао хрватски град.

„Операција „Олуја" симбол је нашег војничког успеха и круна свих победа у домовинском рату. Без „Олује" не би било мирне реинтегарције и повратка Вуковара и осталих подручја", истакао је Крстичевић, који је нагласио да је „домовински рат темељ модерне хрватске државе, а бранитељи, међу којима је био и сам, јесу њен камен темељац".

Крстичевић је указао да за разлику од многих држава „Хрватска своју војску није наследила“, већ је она „створена из народа за време агресије“.

Пре 24 године храброшћу и пожртвованошћу хрватских бранитеља, али и мудрошћу и визионарским вођством првог председника Фрање Туђмана, те и генерала задат је, каже хрватски министар оидбране, „завршни ударац великосрпској политици“.

Хрватска војска, према његовим речима, данас је респектабилна снага, а хрватски војник добро обучен и опремљен за спровођење свих задатака, те кроз чланство у НАТО доприноси, са савезницима и партнерима,, изградњи мира и сигурности у свету.

Даље јачање војске, како је нагласио, остаје гарант суверености и интегритета Хрватске.