Касу Црне Горе пуне казне, акцизе и порези

Б. Р.

понедељак, 05. 08. 2019. у 10:15

Касу Црне Горе пуне казне, акцизе и порези

Продавци дувана раде упркос инспекцији - Фото П. Милошевић

Mинистарство финансија предузело низ акција с циљем сузбијања сиве економије на тржишту. Oбављено 30.000 контрола, утврђено 11.000 неправилности

ДРЖАВА је предузела низ акција како би спречила нелегалну трговину. Запленила је веће количине производа и спречила нелегално пословање у бројним делатностима, наводе у Министарству финансија и додају, да су инспекције имале пуне руке посла и обавиле чак 30.000 контрола, приликом којих је утврђено 11.000 неправилности. Од пореза, акциза и казни у државну касу се слило више стотина милиона.

- Изрекли су казни у вредности од 2,2 милиона евра и издали више од 5.500 прекршајних налога. Од јануара до краја јуна по основу контрола због утаје или нетачно обрачунатих пореза су достигле 48 милиона евра, највише од ПДВ-а 33 милиона, затим пореза на добит готово три и од пореза на доходак више од 8,5 милиона евра. Повећана је и наплата царинских дажбина за 1,5 милиона евра - саопштио је Немања Катнић из Министарства финансија.

Инспектори су нарочито контролисали туристичку и угоститељску делатност.

- Додатне ефекте у мерама сузбијања неформалне економије очекујемо од усвајања новог Закона о раду - поручио је Катнић.

Интензивно се радило, каже државни секретар у Министарству финансија на спречавању нелегалне продаје дуванских производа.

Међутим, упркос контроли, и даље у околини пијаца продају се резани дуван и цигарете. Продавци потврђују, има контроле и одузимања робе.

Прочитајте још: У Црној Гори страхују од јавног дуга

- И поред тога морамо се овим бавити. Од нечег породица мора да се прехрани. Покушамо да побегнемо кад видимо инспекторе. Понекад успемо да измакнемо контроли, а некада не, па останемо и без цигарета и дувана, а стигне и прекршајна пријава - коментаришу трговци.

И даље на црном тржишту килограм резаног дувана може се наћи од минимално десет, па до 25 евра. Цена зависи од квалитета, порекла, па се онај дуван из Албаније може купити за 10 до 14 евра за килограм, док је "херцеговачки" и 25 и 30 евра килограм.

ПРИХОДИ ОД АКЦИЗА

МЕРЕ спроведене у минулом периоду помогле су да се повећају изворни приходи од наплате акциза на дуванске производе - навео је Катнић. - Приходи по том основу достигли су 2,1 милион евра или 10,2 одсто више него у истом периоду прошле године. Када се подвуче црта од почетка године до јула приходи буџета су готово 998 милиона евра или 73,5 милиона виши него у упоредном периоду лане. Само током јула наплаћено је 173 милиона или 13 милиона више него у истом месецу 2018.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ljubica

05.08.2019. 17:56

A ko treba da kontrolise markete VOLI i IDEA koji rade na primorju i koji otvoreno pljackaju ionako malobrojne goste ove 2019. A uz goste najvise stradaju mjestani jer placaju i sunce koje ih przi!