Нови аршини у такси превозу

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

03. 08. 2019. у 12:09

Нови аршини у такси превозу

Таксисти у Подгорици / Фото инвестотор.ме

У Влади ЦГ очекују да ће измене Закона о друмском саобраћају допринети смањењу сиве економије. Милошевић: Главни циљ Директората био је уклањање нелојалне конкуренције. Купују лиценце од таксиста и раде на црно

ВЛАДА Црне Горе је на последњој седници усвојила Предлог измена и допуна закона о превозу у друмском саобраћају, који ће, као тврде, имати јак утицај на смањење сиве економије и нелојалне конкуренције у јавном превозу путника. Са друге стране, председник Струковног синдиката таксиста Црне Горе Борислав Павловић сматра да је сузбијање сиве економије у такси превозу, али и јавном превозу уопште, могуће једино уз рад инспекцијске службе. Како истиче, хаос, који у протеклој деценији влада у јавном превозу, последица је искључиво нерада надлежних инспекција, првенствено комуналне полиције.

Сходно усвојеним изменама, такси превозници ће убудуће морати у возилу да имају ауто-такси легитимацију истакнуту на видном месту, уговор о раду који ће важити на дан обављања делатности и пореску потврду којом се доказује да су порези и доприноси за возача плаћени. Такође, измене предвиђају и да ће возачи морати да носе радну одећу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Авион Монтенегро ерлајнса каснио 9 сати, путници добили по 7 евра за освежење и храну

Према речима генералног директора Директората за друмски саобраћај Далибора Милошевића, основни разлог измена и допуна био је да се прецизније утврде начини обављања ауто-такси превоза, са акцентом на уклањање сиве економије и нелојалне конкуренције у тој области. Он додаје и да је главни циљ уклањање нелојалне конкуренције која се јављала запошљавањем возача који немају одобрење за рад или нису пријављени код превозника.

ПРОТЕСТ У СЕПТЕМБРУ ССТЦГ је најавио протест почетком септембра због пораста сиве економије у тој струци, а о тачном датуму и начину протеста одлуку ће донети на седници која је заказана за 30. август. Како истичу, од надлежних су тражили да се из контроле превоза путника у друмском саобраћају изузме Комунална полиција и инспекција, и да се при Управи за инспекцијске послове формира нова инспекција.

Иако су измене резултат иницијативе коју је поднео ССТЦГ, председник удружења истиче да две главне ставке нису обухваћене - легално преузимање путника на територији других општина и забрана закупа возила од ауто-такси превозника.

- Управо тај закуп је највећа пљачка и сива економија која постији у нашој делатности. Наиме, лица која имају своје возило, купују лиценце од неких власника таксија и раде без икаквих папира, не плаћају дажбине држави и представљају нелојалну конкуренцију - казао је Павловић.

Он истиче да је требало да поменуте измене закона буду усвојене у другом кварталу текуће године, а оне су тек "прошле" Владу.

- На овај начин омогућено је да "дивљаци" дивљају још годину, јер толико времена мора да прође до имплеметације. То значи да ће исти хаос да праве и у току наредне летње сезоне. А управо због тога што лети има највише посла, тражили смо да се то реши што пре - казао је Павловић, који додаје да је кључно питање да ли ће се инспектори коначно умешати у свој посао и уместо да пребацују одговорност једни на друге, почети да раде.

НЕОПХОДНА УВЕРЕЊА

КАКО се наводи у Владином документу, измене закона предвиђају и да возач таксија осим већ поменутих докумената, у возилу има и уверење о здравственој способности и уверење о положеном испиту о познавању града. Такође, ауто-такси превозник не сме поверити превоз возачу који је осуђиван казном затвора дуже од годину дана за кривична дела против живота и тела, здравља људи, полне слободе, јавног реда и мира и безбедности јавног саобраћаја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРИТИКЕ МИНИСТРУ ЗДРАВЉА: Имали сте више среће него памети!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације