ЦГ: Залог за кредит остаје

Б. РАДОСАВОВИЋ

03. 08. 2019. у 08:28

ЦГ: Залог за кредит остаје
Централна банка Црне Горе укида обезбеђење као критеријум за класификовање кредита. Јемство може бити стан, кућа, локал или земљиште

ЦЕНТРАЛНА банка усвојила је одлуку о минималним стандардима за управљање кредитним ризиком у банкама, којом је уведено укидање колатерала као критеријума за класификовање кредита. Такав акт, каже председник Удружења банака Братислав Пејаковић, не оспорава банци да као залог за кредит узме непокретност - стан, кућу, пословни простор или земљиште.

- Банке ће задржати право на обезбеђење за кредит и то на три нивоа - пратиће прилив и одлив новца на рачуну, у случају кашњења активирати, уколико клијент поседује хартије од вредности, али и хипотеку на некретнину - појаснио је Пејаковић коментаришући Одлуку Централне банке. - Колатерал ће и даље да се узима од стране банака јер је то специјални део заштите потраживања. Само је питање који ће искористити примарни пратећи прилив и одлив новца на рачуну клијента, секундарни - активирањем хартија од вредности, ако их клијент има или терцијарни - активирањем хипотеке, односно стана, пословног простора или земљишта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРИТИКЕ МИНИСТРУ ЗДРАВЉА: Имали сте више среће него памети!

Ипак, напомиње, одлука монетарне власти утицаће на пословање банака, јер су до сада станови, куће, земљиште заложени као обезбеђење кредита били прворангирани.

- Хоће ли се ова Одлука одразити на биланс банака? Хоће, али не очекујемо у неком великом обиму, јер би то у крајњем увећало трошкове клијентима банака - истакао је председник Удружења банака.

Иначе, према подацима Централне банке, за 2,9 милијарди евра одобрених кредита вредност заложених хипотека на непокретности износи 3,4 милијарде, док су новчани депозити на крају јуна који служе као средство обезбеђења били 209 милиона евра.

ЛОШИ КРЕДИТИ

ИЗ монетарне власти је саопштено да је удео лоших зајмова у банкарском систему мало изнад четири и по процента, те да од 13 банака пет има већи удео лоших кредита од просека. Одлуку о минималним стандардима за управљање кредитним ризиком у банкама, Савет Централне банке усвојио је ових дана, а примена ће, како је наведено, почети 1. јануара 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације