СКОПЉЕ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

У организацији Српског културно информативног центра „Спона“, у Охриду је у четвртак за групу од 20 основаца из Републике Северне Македоније (РСМ) почела настава прве летње школе српског језика, ћирилице, историје, музике, фолклора, теологије и књижевности, са песничким читањима и обрадом књижевнх дела за децу.

Школараци узраста од 9 до 13 година из Скопља, Тетова, Кучевишта, Јосифова и Охрида, до 6. августа са петоро професора раде по програмском оквиру основа наставе која се у три школе изводи на српском језику у редовном образовном систему деветолетки РСМ, као и уводним приступом за ученике који ће од идуће школске године пратити часове изборног предмета - Језик и култура Срба у свим срединама где живе.

- У комплексу охридског хотела Метропол први пут су у летњој школи српског језика окупљена деца Срба из Македоније зарад зближавања, упознавања и другарског неговања заборављених традиционалних, духовних, историјских и културних вредности нашег народа, каже за „Новости“, историчар и један од предавача из Српског центра „Спона“, Милош Стојковић.

Према плану програмске активности дечијег летњег кампа српског језика, културе и традиције СПОНА “Охрид 2019“, како каже, између осталог ради се и на упознавању деце, од којих су многи први пут у Охриду, на радионицама и часовима српског језика, историје, музике, фолкклора,веронауке...

Прочитајте још - Српски у Македонији учи само 161 основац

У вечерњој радионица „Креативни азбучник“ предавач Биљана Тородоровић Георгиевска, деци је на веома пријемчив начин видео презентацијом, по ћириличном азбучном реду дочарала најзначајније појмове асоцијацијама из српског језика, културе, уметности, спорта, историје... кроз интерактиван начин учења „питањима“ модератора и ђачких одговора. Потом следи презентација народних ношњи, фолклора и етнолошких елелмената код Срба...

На часовима српског језика које води професорка Нена Ристић Костовска, деца се упознају са развојем словенске и српске средњевековне писмености и књижевности: Ћирило и Методије са ученицима, Житије Св. Симеона, Мирослављево јеванђеље, Јефимија... У настави су по програму и часови стандардног српског језика пресеком развоја од Саве Мркаља, Доситеја Обрадовића и Вука Ст. Караџића до данашњих дана, уз осврте на угроженост српске азбуке и ћирилице - језика као фактора спајања и самоидентификације.

Предвиђена је и презентација историчара Стојковића, о српској средњевековној државности на простору данашње РСМ, упознавање са традицијом задужбинарства и најзнаменитијим владарима и обласним господарима до 1392. године. Предвиђене су и пројекције Филма - Српски јунаци средњег века – Вук Бранковић, Мрњавчевићи, Марко Краљевић.

Прочитајте још - Срби у Македонији: Лако је бити Србин у Београду

Полазници летље школе српског језика обилазе знаменитости Охрида и дела културно историјских објеката, уз стручно вођење предавача и упознавањем са њиховим историјским и културолошким значајем - архиепископске цркве Св. Софије, Самуилове тврђаве, цркве Св. Јован Канео и Св. Климента, Св. Богородица Перивлепта (фреске краља Милутина, звоно Михајла Пупина), обилазак радионица за израду хартије и њихов значај за развој писмености...

На часу о средњевековној архитектури на тлу данашње РСМ, предавач Александра Тасић, посебну пажњу посвећује упознавању са сакралном архитектуром и презентацијом највећих задужбина.

КЊИГЕ НА ДАР

У вечерњим „слободним“ радионицама „Споне“ прве летње школе српског језика у Охриду, полазници са предавачима износе искуства стечена на очувању идентитета на тлу РСМ у садашњим околностима и условима. Сумира се научено, износе предлози...

На крају, како је потврђено, свим полазницима прве летње школе српског језика „Спона“ ће доделити захвалнице и даривати књиге.