ЦГ: За набавку таблета још 10 милиона

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

четвртак, 01. 08. 2019. у 09:44

ЦГ: За набавку таблета још 10 милиона

Фото Д. Дозет

Потрошња медикамената у Црној Гори, па самим тим и буџетска издвајања, сваке године све већа. Бранка Бошњак: Најскупље лекове плаћамо јер јер је приватна фирма главни снабдевач

ПРЕМА подацима Агенције за лекове и медицинска средства, у току прошле године у Црној Гори на лекове је потрошено 85,7 милиона евра, од чега су највише коштали медикаменти који се користе за лечење канцера и то укупно 20,5 милиона. За текућу годину за набавку лекова и медицинских помагала планирана је потрошња 72,5 милиона евра, међутим, најновијим ребалансом буџета, због повећане потрошње, за медикаменте ће се обезбедити додатних 10 милиона.

О порасту трошкова за набавку лекова из године у годину говоре подаци Фонда здравства. Тако је у 2016. години планирано да се на лекове и медицинска помагала потроши око 49 милиона, а потрошено је готово 68. Слична ситуација десила се и наредне године, када су за ту намену била предвиђена 52 милиона, а трошкови до краја 2017. године износили су 70 милиона евра. За 2018. пројектовани буџет за лекове и медицинска средства био је 57, а потрошено је око 70 милиона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђуковић: Скандалозна изјава Игора Голубовића да је еколошка ситуација у Пљевљима све боља

О извештају Агенције дискутовало се и у Скупштини, па је посланица Демократског фронта Вера Булатовић указала да су последице нездравог окружења евидентне, те да у прилог томе сведоче и подаци о потрошњи лекова. Како је истакла, фармацеутска индустрија не толерише јефтине лекове, а болести не посматра као нешто што треба сузбити, већ као извор профита.

Да трошкови за медикаменте расту из године у годину, нагласио је и посланик владајућег ДПС-а Суад Нумановић, наводећи је реч о просечном расту од око 10 милиона. Сматра и да то не указује да је више болесних, јер је просечни животни век продужен са 72 на 77 година.

СВИ ЛЕКОВИ БЕЗБЕДНИ ДИРЕКТОР Агенције за лекове, Милорад Дрљевић потврдио је да се касни са отварањем лабораторије за анализу лекова и да су узрок томе тендерске процедуре на које се не може утицати, као и да је средства за ту намену обезбедила Европска комисија. - Опрема је требало да буде ту пре 15 дана, због околности није, али је сигурно да ћемо имати лабораторију. Она није планирана за контролу вакцина, то се ради у белгијским и немачким лабораторијама и можемо рећи да су дупло контролисане и сигурни смо да су исправне, као и сви лекови који су у промету на црногорском тржишту - навео је Дрљевић.

У току расправе још једном су упућене критике на рачун цена лекова, за које се годинама указује да су најскупљи у региону. Посланица ДФ-а Бранка Бошњак казала је да се управо због тога, грађани често одлуче да терапију купују у Србији или Албанији, те да им се више исплати упркос путним трошковима. Осим тога, указала је и на то да онколошка одељења често остају без неопходних медикамената, као и да још није отворена лабораторија за проверу лекова, иако се то годинама најављује.

- Најскупље лекове плаћамо јер је приватна фирма главни снабдевач и зато што постоји фармацеутска мафија у Црној Гори. На тендерима су главни снабдевачи фирме "Фарманегра" и "Глосарији", које су повезане с влашћу - казала је Бошњакова, истичући да је компанија "Глосариј" за само пет година од државе наплатила 98 милиона евра за лекове.

Како се наводи у извештају Агенције, подаци Фонда за здравствено осигурање Црне Горе, за потребе јавних здравствених установа у Црној Гори, за лекове који су набављени на терет средстава Фонда у 2018. години издвојено је 59,4 милиона евра, што представља 69,32 одсто од укупно утрошених средстава током прошле године.

У истом документу прецизирано је да су на лекове који делују на болести дигестивног система и метаболизма потрошена 11,3 милиона, за лечење болести крви и крвотворних органа 10,2, за болести кардиоваскулараног система 9,6, антиинфективне медикаменте 7,7, а за лекове који делују на нервни систем 6,6 милиона евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брод грчке ратне морнарице усидрен у Бару

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације