ТВРЂАВА Цитадела, будвански Ловријенац, како је називају због њене лепе уметничке прошлости, треба да поново постане - глумачко поприште, сматра познати редитељ Борис Лијешевић, који је одрастао уз овај фестивал. Он каже да глумци, писци и други уметници "годинама чекају да се фестивал врати својој кући, својој тврђави Цитадели с које је отеран".

У више наврата је најављивано да ће општина успети да откупи тврђаву која доминира старим градом, позоришту, фестивалу који је на њој започео пре 33 године, успевајући да преживи и у најтежим временима. Од тога, међутим, није било ништа.

Стара тврђава, која се у историјским записима први пут помиње 1425. године, пре деценију и по постала је приватно власништво. Купио ју је познати будвански бизнисмен Бранко Ћупић. Он и његове фирме су објекте на Цитадели адаптирали на квалитетан начин. У том адаптираном простору одржи се понека промоција, уметнички или научни скуп, изложба... Али ни издалека се не користи како би то било могуће. И пожељно.

Прочитајте још - Будва: Стари град и Цитадела део нове туристичке руте

- Цитадела је право, може се рећи идеално место за премијере али и те како и за гостујуће представе током нашег фестивала - кажу у дирекцији Града театра. - Бићемо пресрећни ако тај простор буде поново општински, односно наш. Добићемо сви, највише уметници и - уметност.

Како се незванично прича општина је била спремна да власнику плати око пет милиона евра и преузме његова кредитна задужења. Но "коцкице" се, бар до сада, нису сложиле.

Прочитајте још - Глумце вратити на Цитаделу

ПОШТОВАОЦИ

Град театар, који је Будву високо позиционирао на културној мапи Медитерана, нема свог новца (финансира се углавном из општинске касе). Има своју публику - мештане и туристе и његове представе прати током лета до 15.000 љубитеља позоришта, књижевности, музике и сликарства.