ЧУВАЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА У ЦРНОЈ ГОРИ: Преци оставили да и потомци уживају

И. Д. С.

25. 07. 2019. у 08:37

ЧУВАЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА У ЦРНОЈ ГОРИ: Преци оставили да и потомци уживају

Активисти са транспарентима на Буковици Фото НВО Доња Буковица

Грађански активисти потписали декларације о еколошкој држави и заштити Таре. Из НВО поручују - очување природе је изнад подела и заједнички циљ свих

ПОРЕД реке Буковице пре неколико дана потписане су декларације о еколошкој држави Црној Гори и заштити реке Таре. Реч је о две декларације на које су, након састанка на којем се говорило о горућим проблемима, потпис ставили грађански активисти из више грађанских иницијатива, акција и невладиних организација, које је удружила борба за очување природе.

Учесници састанка поручили су да очување природних ресурса од било каквог уништавања мора бити изнад свих подела по било ком основу и заједнички циљ свих.

- Не смемо дозволити да не будемо онамо где природа зове и морамо бити постојани да би и потомцима оставили да уживају у овоме што су нама наши преци оставили. Нико овде није против државе, већ за њено очување, јер грађани могу имати користи једино ако се окрену одрживом развоју, а не овако како су они замислили - убијањем река, планина, језера, мора - поручили су учесници скупа.

Како су истакли, декларације су потписали као чин трајне опредељености за одрживи развој и заштиту јавног интереса будућих генерација.

Прочитајте још -Еколошка држава у мрљама

Представницима НВО Еколошки покрет Доња Буковица, која једна од потписница декларација, уочи састанка је стигло решење шавничког катастра којим им је омогућен приступ информацијама о парцелацији земљишта на коме је фирма "Хидра МНЕ" започела припремне радове на изградњи мини-хидроелектране. Они су раније од Управе за некретнине тражили да им одговори који њихоб службеник је потписао и оверио елаборат поменутој компанији, а захтев за приступ тим информацијама игнорисан је више од месец дана.

Хидра МНЕ, која је у власништву Јована Гордијана и Милована Максимовића, брата од ујака председника Црне Горе Мила Ђукановића, тражила је и добила парцелацију земљишта на ком су планирали радове, иако та имовина није њихова. На основу тог документа издата им је грађевинска дозвола, а добили су и концесије на воде Буковице на 27 година, чему се мештани противе.

ЉУБАВ ПРЕМА ЦРНОЈ ГОРИ

ГРАЂАНСКА одговорност нас обавезује на активно учешће у процесу доношења одлука које се тичу животне средине, па и овим чином желимо доказати љубав према Црној Гори, посвећеност развојној визији еколошке државе и одлучност да сачувамо природне ресурсе од сваког вида уништавања и злоупотребе - навели су активисти.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације