ЦРНА ГОРА НЕ ДА УВАЛУ КОД УЛЦИЊА: Неће НАТО у Валданос

В. КАДИЋ

уторак, 23. 07. 2019. у 06:13

ЦРНА ГОРА НЕ ДА УВАЛУ КОД УЛЦИЊА: Неће НАТО у Валданос

Увала Валданос код Улциња Фото МО ЦГ

Црна Гора засад нема интерес да уступи увалу код Улциња за изградњу ратне луке. Реч је о стратешки значајном простору од 250.000 метара квадратних

У УВАЛИ Валданос код Улциња неће се градити ратна лука за потребе НАТО, иако је такву могућност недавно најавио председник Црне Горе Мило Ђукановић, на свечаности у Амбасади САД у Подгорици. И одборници улцињског парламента су отворили расправу о том питању, подељени да ли Валданос треба уступити НАТО без накнаде. Ради се о стратешки значајном простору површине више од 250.000 метара квадратних, коју је својевремено Американцима нудио и црногорски краљ Никола I Петровић!

Министар одбране Предраг Бошковић је на питање посланика Страхиње Булајића (ДФ) да ли је званична Црна Гора понудила НАТО увалу Валданос одговорио негативно.

- Ако говоримо о Црној Гори пре 1918. године - јесте, када је краљ Никола понудио тадашњем председнику Америке Вилијему Тафту. Али од 2006. званична Црна Гора то није нудила јер за то не постоји никакав интерес. Све остало су спекулације и нагађања - рекао је Бошковић. - Оно што је битно јесте да ми ових дана завршавамо процес интеграција у НАТО, а декларацију о интегрисању потписаћемо у Подгорици.

Прочитајте још - Црна Гора гради прву базу по мерилу НАТО

Булајић је подсетио да је Црна Гора статус у НАТО остварила без референдума.

- Црна Гора је анектирана од стране НАТО уз свесрдну сарадњу актуелне власти. Позната је прича о формирању пешадијске јединице НАТО базе у Андријевици, инсталисању НАТО радара на Бјеласици, о аеродрому у Никшићу за потребе Алијансе и ево о ували Валданос која би наводно требало да постане ратна лука НАТО. Ова прича траје бар месец дана и чудно је зашто је званична Подгорица није демантовала. Неспорно је да су војни објекти који се налазе у Црној Гори - црногорски, али ако је држава чланица НАТО онда су и "натовски" - оцењује Булајић.

Председник Ђукановић је на светковини уприличеној поводом Дана независности САД, најавио интензивирање сарадње двеју земаља и домаћина упознао са историјским везама црногорског и америчког народа.

Прочитајте још - БАЗА НАТО У ЦГ: Неће градити полигон, већ само вежбати

- Црногорски краљ Никола је визионарски антиципирао важност трансатлантског повезивања. Он је тада великодушно председнику Вилијему Тафту понудио на коришћење црногорску обалу у околини Улциња како би САД успоставиле морнаричку базу и станицу за снабдевање америчких бродова у европским водама - казао је Ђукановић.

РАМЕ УЗ РАМЕ

СЕВЕРНОАТЛАНТСКИ савез је у оквиру кампање "Ми смо НАТО" ових дана објавио видео о Црној Гори.

- Црна Гора је чланица НАТО од 2017. и равноправан је савезник у Алијанси. Уједињени смо са нашим савезницима за мир и стабилност. Црна Гора је НАТО - истиче се у објави.

Почетак кампање озваничен је и на твитер-налозима.

- Безбедна земља најбоља је туристичка препорука - поручили су из владе.

А на налогу председника Мила Ђукановића се наводи:

- Две године раме уз раме с најразвијенијим државама света у НАТО. Оснажили смо сигурност, повећали инвестиције из партнерских земаља, остварили бољи рејтинг државе у међународној заједници, а унели своје традиционалне вредности.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Marko.m

23.07.2019. 06:26

koji kralj nikola koje lazne vijesti Amerika je zainteresovana za hradnju baza tek nakon drugog svjetskog rata kada zeli da okupira cijeli svijet.

Matrix

23.07.2019. 06:27

Što da ne dajte im sutra i svoje žene i ćerke a muškarce pošaljite da se bore po svetu za američku demokratiju pa sutra će se vraćajte u crnu goru u limenim sanducima našta ste spali juanaci od junaka ostali samo JUNCI

realist.

23.07.2019. 06:33

Sto Taj Milo ne pocne da gradi Kinski Zid kako bi se sakrio od Zakona koi ga godinama ceka da Sudi za lopovluk, trgovija duvana i ostalim kriminalom.

Antibot

23.07.2019. 06:33

Svaka cast crnogorci, dabiste spasili guzici vasem Milu, vicete dati narodnu, crnogorsku, guzicu, da je fasosticki nato do kraja obradjuje

Drmali

23.07.2019. 07:33

Niste hteli ni u NATO, pa ste ipak ušli. Toliko interesuje Mila šta vi hoćete.

X.Y.Z.

23.07.2019. 08:01

Па Мило је увео НАТО, да би имао ко да му чува задњицу, а Монтенегро је сасвим у другом плану. Е, на шта сте спали Црногорци, на фашисте, мафију и фукару да вас бране! Узеће вам све, чак и оно што немате!

Oksim

06.08.2019. 16:46

@X.Y.Z. - Koliko god da uzmu bice to manje no sto ste nam vi uzeli: drzavu, crkvu i jezik!

Ексокустодијан

23.07.2019. 09:36

Даће, пре или касније. Не бринем уопште.

Boro

23.07.2019. 10:23

Bruto Nacionalni dohodak Republici Srbiji naglo je počeo da raste nakon što je "(Avan)Turistička Vele Sila "Crna Mora" izašla iz zajednice.

драгана

23.07.2019. 13:20

@Darko - Baš vala.Svako na kraju pojede ono što je sam kuvao.Stanje u Crnoj Gori nije nastalo juče ili u poslednjih deset godina.

Miro

30.07.2019. 16:44

Pustili su namerno da propadne Valdanos.Nekada je bilo vojno odmaraliste a sad je totslno devastirano.