ИЗЈАВУ министра спољних послова Црне Горе Срђана Дармановића, који је, правдајући покушај узурпације црквене имовине, рекао да је и власник Храма Светог Саве држава Србија, Митрополија црногорско-приморска СПЦ оценила је као нову клевету.

- Министар Дармановић придружио се хору највиших државних функционера Црне Горе који упорно покушавају да кроје црквена питања, и то тако што ће клеветати СПЦ - саопштили су у Митрополији.

Прочитајте још - ОДБРАНА СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ: Одбијен захтев Мила Ђукановића, Срби рекли "НЕ"; Вернике блокирали 7 сати (ФОТО+ВИДЕО)

- Истина је да се у појединим градским срединама (не свим), велики део градског грађевинског земљишта води на државу - објашњавају у Митрополији. - Тако је и са земљиштем испод и око неколико великих београдских цркава. А и то је плод послератне национализације. Међутим, на свакој од тих парцела Црква има право коришћења земљишта, а на објекту који је на земљишту има право својине. Спомен-храм Светог Саве још нема употребну дозволу, јер није завршен, те се Црква води као његов држалац, а након завршетка, нема никакве сумње да ће Црква бити уписана као његов власник - наведено је у саопштењу Митрополије на Цетињу.

У Цркви подсећају и да власт у Србији не само што не својата Спомен-храм Светог Саве, већ помаже радове на његовом завршетку. Циљ спиновања јавности, како наводе, јесте стварање атмосфере у којој ће планирана неонационализација проћи мирно, стварајући утисак да је то исто учињено и у Србији.

- Србија, као и Хрватска, Словенија, и донекле БиХ, вратила је и враћа имовину Цркви одузету после Другог светског рата, а ниједној од земаља бивше СФРЈ, осим Црној Гори, није пало на памет да је наново одузима - истичу из Митрополије.