Пуповац: У Хрватској се на Србе примењује политика ванредног стања

Танјуг

понедељак, 22. 07. 2019. у 16:41

Пуповац: У Хрватској се на Србе примењује политика ванредног стања

Милорад Пуповац
Фото: Танјуг

Лидер Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је данас да постоје групације које Хрватску желе да задрже "у некој врсти" ратног стања
Лидер Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је данас да постоје групације које Хрватску желе да задрже "у некој врсти" ратног стања у коме се увек тражи неко ко ће бити дежурни или трајни непријатељ, као и да се то догодило у Вуковару са ћирилицом и са Србима.

Он је то рекао за загребачку Н1 телевизију и додао да док се то не промени у самој перцепцији хрватске већине и док се не види колико је то ограничење за демократију у Хрватској, то ни СДСС, ни он, ни Срби у Хрватској не могу да промене.

"Морамо се суочити с чињеницом - или ћемо имати мирнодопско време у пуном смислу те речи, у којем закони неће бити суспендовани или ћемо казати - ок, још увек живимо у некој форми ванредног ратног стања, само то морамо објаснити јавности и свету. Волео бих да знам зашто се у Хрватској према Србима примењује политика ванредног стања, суспендују њихова права и одржава мржња", рекао је Пуповац.

Прочитајте још - Пуповац: СДСС за једнаке Србе у Хрватску и једнаку Хрватску у Европи


Према његовим речима, када би се та питања могла решити изласком из коалиције и ускраћивањем подршке, то би била најједноставнија ствар за којом би посегнуо.

"Али ја знам да се тиме не би ништа решило. Они који воде ту кампању би само ликовали - десничари из црквених кругова, десничари из невладиних кругова, десничари из политичких кругова би само ликовали. Овде се ради о суптилном процесу борбе за ширење демократског процеса", оценио је Пуповац.

Упитан да прокоментарише смену министара у хрватској влади, Пуповац је рекао да је то добро, али да би било добро и да се то раније десило.

Како каже, влада сада може растерећенија да уђе у задњих годину и по дана владавине и посвети се политикама, а пре свега да се суочи са "трендом нетолеранције која постоји у друштву, као и са спољнополитичким изазовима".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације