Земљотреси у БиХ заљуљали и Србију

О. МАТАВУЉ - М. СТАНОЈКОВИЋ

понедељак, 22. 07. 2019. у 06:00

Земљотреси у БиХ заљуљали и Србију
Два потреса у недељу пре подне, оба јачине 4,2 степена рихтерове скале, епицентар недалеко од Тузле и Чајнича. Подрхтавање осетили Београђани и Новосађани

ДВА земљотреса јачине 4,2 степена по Рихтеру погодили су у недељу током преподнева БиХ. Подрхтавање тла осетило се широм региона, а љуљали су се подови чак у Бањалуци, Београду и Новом Саду.

Први земљотрес је регистрован у 9.05, а епицентар је био 15 километара северозападно од Тузле. Хидрометеоролошки завод Федерације БиХ објавио је да је епицентар био у Сребренику, на дубини од два километра. Око 11 часова уследило је ново подрхтавање тла на подручју Црне Горе, шест километара јужно од Чајнича у БиХ. Поново је био јачине 4,2 степена по Рихтеру, а становници Рогатице, Горажда и Устиколине су пријавили да су осетили краткотрајне вибрације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Земљотрес од 4,3 Рихтера у Тузли осетио се до Новог Сада

Према сведочењима људи, први потрес је пратио необичан громогласан тутањ, док је подрхтавањe било дуго и снажно, у трајању од око 15 секунди. На вишим спратовима зграда заљуљали су се лустери. Подрхтавање је осетила већина грађана Тузланског кантона који су, на страници за праћење земљотреса Европског медитеранског сеизмолошког центра (ЕМСЦ), посведочили да им је у кућама дошло до померања ствари и столова. Многе је земљотрес пробудио, а неки су у страху истрчали из својих кућа на улицу.

- Земљотрес овог интензитета би могао изазвати мања оштећења на старијим и слабо грађеним објектима у епицентралној зони, а становништво га свакако може осетити - наводе у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске.

Засад нема података да је негде пријављена материјална штета односно већа оштећења.

- Осетио сам земљотрес. Тресло се у складишту у којем радим, од пода до плафона. Није ми било свеједно, па сам истрчао напоље - посведочио је Емир Мујић из Грачанице.

Иако далеко од епицентра дешавања, земљотрес је из сна "продрмао" и Београђане и Новосађане. Благо љуљање осетили су поготово станари виших спратова престоничких и новосадских зграда.

- Овај земљотрес није био слабе јачине, па није ништа неуобичајено што се осетио и код нас - наводе у Републичком сеизмолошком заводу Србије. - Највише су нас звали из Новог Сада, а било је позива и из Београда, па чак и Зрењанина. Углавном су осетили благо љуљање, али није било померања предмета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације