УЗ СЕОБЕ И БЕЛА КУГА: Празни се север Црне Горе

М. Секуловић

понедељак, 22. 07. 2019. у 18:54

УЗ СЕОБЕ И БЕЛА КУГА: Празни се север Црне Горе

Фото М. Секуловић, Рожаје

НВО "Еуромост" и Монстат анализирали демографске податке на северу. За Немачку се спрема 10.000 људи

СЕВЕРУ Црне Горе прети ново "пражњење" јер ће - судећи по броју предатих захтева - већ почетком наредне године најмање 10.000 црногорских грађана, углавном са овог подручја, кренути у Немачку!

Махом због исељавања у потрази за послом, процењује се да ће током наредне деценије на чак 52 одсто територије Црне Горе, коју карактеришу најлепши и најбогатији природни ресурси, остати да живи свега 67.000 људи!

Прочитајте још: ЦРНА ГОРА МЕЂУ НАЈСИРОМАШНИЈИМ У ЕВРОПИ: Плата танка за цео месец

Уз ово драматично упозорење, НВО "Еуромост" из Бијелог Поља указује и на пакет миграцијских закона који је недавно усвојио немачки парламент и тако знатно олакшао усељавање за потребе тамошњег тржишта рада... Нажалост, сеобе са севера су добиле званичну потврду и из Завода за статистику Црне Горе (МОНСТАТ) који саопштава да је током првих пет месеци ове године највише људи напустило Бијело Поље и Никшић - градове у које се на овом подручју највише улаже!

Прочитајте још: Бела куга у 15 црногорских општина

- У чак 14 општина на северу Црне Горе је већи број одсељених него досељених. Бијело Поље је "у минусу" за 211 становника, Никшић за 135, Беране за 81, Андријевица за 41. И у Колашину је отишло више у односу на придошле становнике, а та разлика у Пљевљима износи 94, у Рожајама 66, Плаву 52, Мојковцу 39, Шавнику 38, Жабљаку 20, Плужинама 15 - саопштава МОНСТАТ.

Из "Еуромоста", притом, тек очекују осетни дефицит радне снаге, јер ће велики број сада запослених у производњи, те возача, грађевинаца и медицинара наћи уносније ухлебљење у Немачкој. Јер, осим великог броја незапослених, незадовољни су и млади са севера који по читавој Црној Гори обављају разне послове и за 250 евра, често "на црно".

- Алармантна предвиђања темељимо на званичним подацима о исељавању, те односу броја рођених и умрлих. Тако Бијело Поље, као највећа општина на овом подручју, предњачи по одласцима, а од лане, после чак шест деценија, први пут има негативни природни прираштај. Зато и не видимо сврху изградње нових школа и скијалишта, јер неће бити ђака, а на зимски одмор ће се долазити само са богатог југа - закључују у "Еуромосту".

СТАТИСТИКА

ОД почетка године, до краја априла, у Црној Гори је рођено 2.119 људи, а преминуло их је 2.331, што је нагативан биланс од 212 особа. МОНСТАТ саопштава да на читавом северу позитивним природним прираштајем могу да се похвале само у Рожајама, док су Пљевља град са највећом стопом беле куге, у којем је умрло 98 људи више него што је новорођенчади.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Иван ГМ

22.07.2019. 20:57

Вратиће се,иду у Немачку а не у Београд.