Живот на фитиљу!

Велиша Кадић

недеља, 21. 07. 2019. у 07:25

Живот на фитиљу!

Површински коп Заград, у Жупи никшићкој

Драгомир Ђуровић из села Заград у Жупи никшићкој, због минирања у рудокопу остао без крова над главом. Од "Рудника боксита" потражује 35.000 евра. Пресуда само 1.430 евра - за воћњак!?

ПРЕКО четири хиљаде килограма експлозива које је за кратко време неконтролисано испаљено на површинском копу Заград, Рудника боксита, у Жупи никшићкој, паралисало је живот Драгомиру Ђуровићу. Његова кућа удаљена свега неколико стотина метара од окна претрпела је штету, живота у њој више нема, јер прети да се сама уруши. Оштећен је воћњак, бистијерна за воду... Кућа се није померила у априлском земљотресу 1979. године, али јесте под силним рударским детонацијама.

- Четрнаест година покушавам да истерам правду на чистац и да они који су ми живот упропастили буду кажњени - прича, за "Новости", Драгомир Ђуровић. - Од "Боксита" тражим 35.000 евра одштете, али до пара никако да дођем због неажурности црногорских судова.

КУЋА је направљена од камена на два спрата, без бетонских стубова и арматуре, а пукотине су видљиве, како у унутрашњости, тако и споља, што су вештаци забележили.

- И комшије су претрпеле штету, али они ћуте јер немају средстава да се "ћерају" по судовима. Ја сам за доказивање моје правде до сада потрошио преко десет хиљада евра. Намеравао сам да ојачам зидове куће, али су ме инжењери грађевинске струке упозорили да је то, с обзиром на структуру објекта, немогућа мисија - каже Ђуровић, подсећајући да је још далеке 2005. године поднео тужбу суду у Никшићу против Рудника боксита, да би потом била донета пресуда са делимично усвојеним тужбеним захтевом за причињену штету од 1.430 евра?!

НАКОН што је Виши суд у Подгорици укинуо ову пресуду, у поновном поступку пред Основним судом у Никшићу поступак се обуставља 2013. године, јер су АД "Рудници боксита" ушли у стечај и банкрот. Суданија се наставља, а све на штету Ђуровића, јер је Уставни суд потврдио пресуде Привредног и Апелационог суда, којим је делимично усвојен његов тужбени захтев по којем су "Боксити" на име десет посечених стабала шљива дужни да му исплате 1.300 евра са припадајућом каматом, док је одбијена исплата накнаде штете на породичној кући!

Комшије су такође претрпеле штету - Фото В.Кадић

У међувремену, Драгутин је морао да се додатно изложи трошковима плативши 5.500 евра за судска вештачења. Комисија вештака је оценила да се "Боксити" нису држали прописаних правила па је коришћена већа количина експлозива од дозвољене, што је и довело до оштећења куће Ђуровића.

ИАКО је Студија сеизмичког утицаја предвидела употребу највеће количине експлозива од 1.130 кг, по записнику од 22. фебруара 2000. године рудник је употребио количину од 2.850 кг, док из "дневника минирања" произилази да је та количина била и преко 4.000 килограма!

- Експлозије ми још одзвањају у ушима. Осећао сам се као на ратишту. Живот ми је био угрожен, а од претрпљеног страха још осећам последице - каже огорчени Ђуровић.

Кућа Драгомира Ђуровића

КАО СЛУГА ЈЕРНЕЈ

- Ништа нам не преостаје него да поново поднесемо уставну жалбу и тражимо доношење одлуке по хитном поступку, јер је уставна жалба делотворно правно средство без којег се не може тражити правда пред Европским судом за људска права - каже адвокат Милан Војиновић. - После свега, питам се да ли се уопште треба бавити адвокатуром у Црној Гори. Иако имам праксу као судија а као адвокат више од 28 година, за мене је несхватљиво да се на овај начин ниподаштавају те просфесије. Овакве кардиналне грешке које су направљене неодрживе су и у земљама са мање развијеном правном традицијом од Црне Горе. Жалим судбину Драгомира Ђуровића који ме неодољиво подсећа на Цанкаревог слугу Јернеја и његово право. Заиста сам веровао да је то време далеко иза нас.

Драгомир Ђуровић (лево) са адвокатом Миланом Војиновићем

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације