ПОТРЕСНА ПОРУКА МЛАДОГ ХРВАТА: Трунем заједно са Вуковаром, док чекам Загрепчане да поруше ћирилицу

Novosti Online

20. 07. 2019. у 18:03

ПОТРЕСНА ПОРУКА МЛАДОГ ХРВАТА: Трунем заједно са Вуковаром, док чекам Загрепчане да поруше ћирилицу

Фото: Н. Фифић

Речи Едуарда Матулина подигле су на ноге и Хрвате и Србе, а њему се једноставно смучила политика у тренутку када његови пријатељи и комшије обе националности због лоше материјалне ситуације иду преко границе
ИАКО је уставни суд Хрватске донео одлуку по којој се ћирилица мора вратити у Вуковар председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и градоначеник Вуковара Иван Пенава се противе томе, док се сукоб по обичају шири на друштвене мреже. Један подужи текст острашћеног младог Хрвата на Фејбуку започео је нову рунду жустре полемике о национализму и тужној стварности града ког људи све више напуштају.

Речи Едуарда Матулина подигле су на ноге и Хрвате и Србе, а њему се једноставно смучила политика у тренутку када његови пријатељи и комшије обе националности због лоше материјалне ситуације иду преко границе.

Прочитајте још: Ћирилица забрањена, усташки поздрав није

Његов статус на Фејсбуку преносимо у целости:

- Јаоо неее опет актуална ћирилица у Вуковару (је*... те се неда ми се више то да проживљавам)

Јутарња кафа + цигарета + портали...24 сата, вечерњи...и ајде коментари... Почели да се*ендају Загрепчани...рушиће ћирилицу, већ су набавили чекиће нове...и ајмо све поново. Таман ће ту негде 18.11 доћи Загрепчани на једнодневни бесплатни излет и опет све исто. Бууу ћирилица...Срби ово оно... Ајмо мало о нама. А ШТА СМО МИ НАПРАВИЛИ? Дозволили смо да нам опљачкају, раселе државу а ми смо их поносно дизали.

Прочитајте још: БЛОКИРА ЋИРИЛИЦУ У ВУКОВАРУ: Пенава заобишао Пленковића

Сетите се Санадера...брате крао нас је пред очима а ми смо сви на његовом скупу у Хдз-овим мајицама ишли и тапшали му. Браво Санадер! Он нас почасти бесплатним масним хамбургером (месом из Индонезије јер је јефтиније) а ми ајмо избори...Санадер па ко други?

И ето нама сада Санадера... Нема везе јбг има других гласаћемо... И опет исто...гласамо.... раселили они нас... нема везе гласамо... свака друга кућа празна... ма нема везе... гласамо .... па докле више?

Искрено стидне и спуштене главе одлазим на гробље војника да се поклоним јер сам заједно са свима нама допустио да нам наши униште нашу државу... За чега су се ти људи борили и гинули?

За празне улице, за сваку другу кућу са натписом "на продају" , за празне вртиће и школе, за фабрике без машина, за народне кухиње? А сада сви Загрепчани паметни..док нас Вуковарце боли брига.. Хоће ли и Арапски писати? Коме? Нема нас...

Ја јако волим Вуковар, рођен сам на Малом Лошињу у Вуковар сам дошао после рата... Да, из лепог места , пуног људи, пријатеља, са срећним детињством у један разрушен и мртав град.

Где нисам смео да одем сам отићи у школу без мамине руке (да ме не би истукао неко само зато што сам други) а животна срећа је онај трен када кренеш у други разред па више те мама не води у школу идеш сам, а ја то нисам доживео. Одем да се играм напољу, занимљиве оне рупе од граната и метака, ја се играм ту са кликерима. И одем мало на траву, мама са балкона ме види и онда батине (рекла сам ти не на траву јер треба мина да те убије!?) и казна од месец дана нема напоље... А и тако ми свеједно, пријатеља немам, сви или су "другачији" или су у казнама као ја, јер се родитељи боје за њих.

И баш зато што сам тако растао, што сам гледао како се гради свака кућа, црква, стаза, баш зато што сам растао са њим заволео сам Вуковар више од ичега и мислим се да никад не идем из њега.

Тај прелепи Дунав, та три лепа моста, па и тај водоторањ. Ено, гради се, гледам га сваки дан. Прелепо! И таман када сам скупио тих пар пријатеља и почео да живим као један Загрепчанин, е баш онда дође опет то неко време. То време када најбољег пријатеља пратим на железничку станицу са 10 кофера и машем му. Он иде, а ја остајем.

Али ето дошло је опет време зла, опет време када се градом виори мржња и зло, опет време када морам да мислим хоће ли се сусед наљутити како год га поздравим па измишљам неке поздраве (махнем само главом) . Опет зло где ће се на Хрватску химну звиждати, кидати Српске заставе и палити., опет она балавурдија са Српском заставом где пише Вуковар, неда ми се то више.. Али зашто? Зашто увек Вуковар, ја, ми, они? Али нажалост због таквих дошло је време да и ја одем из града, државе... Пакујем се полако и већ је једна нога кренула пут Немачке. Па зашто неби и ја возио ауто, излазио, дружио се и да ми остане новаца за стан и режије?

Овде трунем, сада заједно са мојим градом.. Зашто Загрепчани и сви остали што коментаришу не виде гладне људе у Вуковару, празне куће, улице, празне њиве, празне фабрике? Зашто само виде зло и мржњу.? Зашто нас опет нападају, зашто ме опет свађају са пријатељем који је друге вере и нације? Мислио сам пустиће нас Вуковарце да живимо, да заједно градимо будућност, да заједно радимо у новим фабрикама, да заједно нам деца се играју у вртићу , иду у исте школе, да пунимо ове празне куће и станове у Вуковару па било које год вере и нације смо. Отровани смо мржњом и једни и други, немамо достојанствен живот. А они ће сутра опет нас свађати око неких 4 -5 плоча, око нечега што не треба ни једним ни другима.

Њима само треба достојанствен живот, баш онај за којег су се борили наши, али тога нажалост нема, то нам не желе дати. Зато и одлазим, као и сви моји пријатељи које сам јако тешко нашао. Тешка срца, заплакаћу ( можда ће ми дуже сузе трајати него Колиндине на водоторњу) али надам се да ћу те опет видети пуног људи, пуног деце, срећног и насмејаног, без те мржње и зла..

Како год било касно је. Све нам је уништио. Мој пријатељи и Хрвати и Срби далеко су отишли, не зато што су јесу то што јесу већ зато што желе да живе миран и достојанствен живот. Па и Хрват и Србин, сви заједни су отишли. Моја комшиница, 50+ година отишла је да заради пензију. То се треба гледати, не табле. Да ли треба да стоји ћирилица или не. А Вуковарцима једним другима, трећима не значи та ћирилица ништа. Значи им само бољи живот. Лаку ноћ Вуковаре мој - написао је младић у дирљивом тексту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (36)

Све је истинито

21.07.2019. 14:22

@Kele - само не видех нигде да каже где су Срби из Вуковара и целе Рвацке, али није пропустио да спомене "бранитеље"...

драгана

23.07.2019. 13:37

@Kele - Domoljublje u službi naroda.Kod njih se to neguje i prenosi s kolena na koleno.I tako treba.Ljubav pream svome rodu - domovini se uči u porodici.Kod njih to uključuje i učenje mržnje prema Srbima.

Kraljica

20.07.2019. 18:34

Kolinda je isprsala sve u mozak sa tom ćiriliciom da je saa svi napadaju iako znaju da je ne može biti u Vukovaru dok se ne ispuine svi uslovi koje je Kolinda rekla.

Muki

20.07.2019. 18:37

Malo je takvih koji misle kao ti.Vise je onih ispranih mozgova koji po glavnim gradovima pametuju od jutra do sutra.Nije vazno ko si ako si covek, ali ovde na balkanu je tesko biti covek pored toliko majmuna( laznih i lajavih patriota koji znaju da vode politiku iz kafica).

Mozda Veruju U Deda Mraza

20.07.2019. 18:47

Sta si ti sve napisao. Voleo bih da razumem to sto si hteo da kazes. Prosto, mi smo mi, vi ste vi. Dokle god nas ugnjetavate i pokazujete mlecne zube do tada cemo i da se kritikujemo i psujemo. Kada se stavi na sto da je bitnije sta da se jede i kada se stavi na papir ( pa i sprovede u delo) da nema niko pravo nikoga ugnjetavati niti suditi, nego se treba zajedno boriti. Zato pakuj kofere i u beli svet... Nece se tu nista promeniti

Deyan X

20.07.2019. 18:54

Čovek upucao metu u 100%. A ona recenica, naši pokradose našu državu. Nema dalje od ove tacke!

CIA to tako rešava

20.07.2019. 19:09

Dozvolili smo da nam smrdljivci i njihovi plačenici ovde unište Yugu, a sada i svaki pedalj ovih tzv državica.Da je pameti, da se NARODNE MASE UDRUŽE i "objasne stvari" svim tim tzv političarima u tim tzv državama.Pustite nas da živimo kao ljudi, a ratove i mržnju u svojoj kući sprovodite.

srpski patriota

20.07.2019. 19:31

Nažalost istina.A na još veću žalost postaje svuda isto svaka je vlast ista.Ako ne pljačka svoj narod pljačka tuđi.Začarani krug iz kojeg će jedini izlaz da bude uništenje,nažalost.

Ivan Zgrozeni

20.07.2019. 19:39

Mali Losinj je lepo mesto. I ja bih bio depresivan da se iz njega preselim u Vukovar.Nije mi jasno zasto je nekome trebalo da Srbe, starosedeoce Vukovara protera da bi doveo ljude iz Losinja da se pate. Kojem je monstrumu to palo na pamet?

Max

20.07.2019. 21:42

@Ivan Zgrozeni - Momku su roditelji iz Vukovara. Najverovatnije su na Losinju boravili za vreme rata kao izbeglice. Posle reintegracije i obnove kuca i stanova morali su se vratiti u Vukovar. U stvari nisu morali da se vrate vec su morali da napuste hotel u kome su bili smesteni. Ko se nije snasao u ostalim podrucjima HR ili inostranstvu nije mu preostalo drugo nego da se vrati.

драгана

22.07.2019. 16:33

@Ivan Zgrozeni - Momak je 59.godište.Odiše komunističkom patetikom.

pera

20.07.2019. 19:41

Vukovar je Hrvatski New Orlens,u New orleansu vecina stanovnistva je Afroamerikanskog porekla iako je porusen od oluje Katrina SAD ne planiraju da ga obnove jer bi obnavljali kuce crncima,e zato je Vukovar slican ovom gradu nema obnove jer treba pomoci Srbima,ovako ga ostavis da trune,a predstavljas ga kao grad heroj,grad zrtvu koji je iznikao iz pepela.

Ilija

21.07.2019. 15:34

@pera - Druze moj vukovar je obnovljen.... to je Grad sa politiku da skupljaju glasove a 90 posto stanovnista zaboli jer zele normalan zivot.... nikad es nebi vratio u srbiju her bi imo tamo status izbeglice a ovde sam srbin a ne izbeglica. I neznam her srbija ili hrvatska gora na politickoj sceni.

Syam

20.07.2019. 20:37

Svaka cast decace! Dok smo svi u bedi I nemastini I kupamo se u mrznji neko drugi to koristi I zaradjuje na svima nama. Mozda otici je jedini nacin stati lopovima I olosu na put. Sretan ti put, zelim ti da uspes I vratis se u tvoj Vukovar naoruzan znanjem I mudroscu kako ukloniti lopove iz fotelja I stvoriti novu svetlu realnost I buducnost za tvoje potomke.

Znalac

20.07.2019. 20:39

nije mi zao, to su hteli hrvati - etnicki cistu drzavu i posle 100 godina ubajanja i progona Srba, to su i dobili. Sad nek ide i dalje da obidje groblja vojnika dok mu je grad prazan. Dace Bog, da se hrvatska isprazni cela ida spadnu na nivo stat.greske. I onako ih ne bi ni bilo toliko da nisu pokrstili gomilu Srba tokom WWII. Uopste mi nije zao, zao mi je samo Srba koji u 21.veku ne mogu da pisu svojim pismom, i to EU ne kaznjava

Alo

20.07.2019. 21:20

Kolinda radi tamo što Vučić radi ovde, a ovaj mladi momak je veliku istinu predočio. Živ bio mladi momce. Neka te zdravlje i sreća prate a pameti imaš

wAKE ME UP BEFORE YOU GO-GO

21.07.2019. 14:44

@Alo - Šta to radi isto,ovde,Vučić što ta hrvatska barbika radi tamo.Šta.

Рашо

20.07.2019. 21:29

Хтели сте да очистите државу од конститутивног народа, урадили сте то, починили злочине какве свет није видео и сада вам и та шака људи смета и ни њима не дозвољавате да живе нормално! Читаш лекцију свима, шамараш лево и десно а ја те питам шта су ти сада Срби криви. Ваљда што и то мало њих још постоји а када и њих не буде бићете срећни?

Ćirilo i Metodije

20.07.2019. 21:30

E pa sinko, nismo mi krivi za to ,a šta ste tražili tek ćete dobiti,ako mi stanemo pod šljivu vi ćete pod maslačak

Ljube

20.07.2019. 22:46

Hrvat ,nije mi zao tebe ,niste ni zasluzili bolje ,zao mi je to ostatka Srba ,koje Srbija izda po nekoliko puta i ostavi da trunu u vasoj mrznji i pokolju nad nama ,kako pre tako i sada .Prema vama od mene i bilo kog pametnog Srbina ,sazaljenja ,vere , osjecanja nema .

Tako je to

21.07.2019. 00:12

kod čovekolikih majmuna: kao napreduju, civilizacija, a ono neprekidno ubijanje i pljačka. Baš se ovih zadnjih 3-4000godina uspelo u tome!

Sale

21.07.2019. 03:06

Živeo sam u Hrvatskoj do svoje 13. godine, od 1959. do 1972. Zatim preselio u Beograd. Često sam kasnije boravio u Osijeku i Baranji. Mislim da bih mogao biti objektivan, zbog poznavanja situacije. Ako bi me neko danas pitao u vezi toga, rekao bih da je Hrvatska agresivno, sa agresivnim Tuđmanom htela da stvori državu, spremna da zbriše svakog ko bi bio protiv toga, Pojavio se Milošević koji je, hteo da bude nešto kao Tito. I za to su obojica iskoristili svoje narode koji danas sve to ispaštaju.

realno

21.07.2019. 14:22

Nema vama budućnosti,ali tebi Ed npr. su širom vrata otvorena pa u belom svetu pričaj bajke

savo arizona

22.07.2019. 01:18

Prica mi prijatelj koji je dosao ovde u USA kako je u Vukovaru.Cjele godine nekako se izmirimo sa Srbima ,djeca se zblize I druzese stariji slabije ali se druze I stvori se neka pozitivna atmosvera E dodje jesen dolaze veteran I ostali domoljubi da obeljeze stradanje u Vukovaru,zastava razni vrsta I pjesama isto tako uz alcohol,to traje 1 ili2 dana I ODU odakle su dosli zadovoljni sto su Srbe ispljuvali,naruzili a mi Vukovarcani ostajemo iznova da se mirimo do jeseni do novog pljuvanja.

5C

22.07.2019. 06:17

Sponzor bi mogla biti turisticka zajednica,trebaju im naivni Srbi na primorju,a koliko im trebaju dokaz je i to da su poceli kasapiti gazde Svabe u nedostatku srpskih,meksickih,australijskih .....turista.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

22.07.2019. 14:47

Uhvati se posla, radi posteno i na kraju se osjeti zadovoljstvo ucinjenim. A kukati, jadikovati, optuzivati drzavu je prozirno i na kraju neposteno. Rad, rad i sve dode na svoje mjesto. Dakle, skola, fakultet, mozda 2 / moja dva sina cetiri fakultetske diplome/ strpljenje a na JADIKOVANE.