Црногорски амбасадор у УН, Милорад Шћепановић, у оквиру 41 седнице Савета за људска права УН у Женеви, извређао је ђакона Српске православне цркве Константина Дојића. Скандал се, како преноси портал ИН4С, десио током приче о верским слободама и право Цркве, када је Шћепановић прекинуо у дискусији ђакона Дојића покушавајући да га испровоцира.

- Ваша екселенције, ваша Влада конфискује црквену имовину у Црној Гори - казао је Дојић.

- Не, драги мој, знате ли ви уопште шта је то конфискација. Рођен си после тог времена, знаш када се то дешавало, додао је Шћепановић.

Прочитајте још: РЕЖИМСКИ ПРИТИСАК БЕЗ РЕЗУЛТАТА: Висок ниво поверења у СПЦ код грађана Црне Горе


- Може бити да сте ви рођени у оно време, када су конфисковали економску имовину Цркве, а сада конфискују њену имовину, културно наслеђе. У време кад сте ви рођени, побили су све свештенике у Црној Гори 180 свештеника је убијено - одговорио је ђакон.

Уследила је реакција Шћепановића.

- Стварно? Нисам стар као твој отац, да се тога сећам, рекао је непримереним тоном Шћепановић.

Ђакон Српске православне цркве Константин Дојић

Ђакон Дојић је потом упутио неколико питања црногорском представнику.

- Зашто ми ваша Влада не да привремени боравак у Црној Гори већ седам година? Зашто ме ваша Влада мрзи? Зашто ваша Влада мисли да немам право да постојим у Црној Гори, рекао је Дојић.

- Питајте надлежне у Црној Гори, одговорио је Шћепановић.

- Ви сте надлежна власт, додао је Дојић.
Шћепановић се позвао на владавину права, врдећи да је Црна Гора држава владавине права.

- Није, само је у „обланди“ демократија. Влада Црне Горе не поштује судске одлуке Црне Горе, Европска унија је то ставила у извештај. А то је ЕУ рекла у свом извештају о напретку, одговорио је ђакон Дојић, након чега је Шћепановић демонстративно напустио седницу уз повике:

- СПЦ није црква већ политичка организација!