Председник Самосталне демократске српске странке, Милорад Пуповац, изјавио је на Одобру за Устав да ће као члан владајуће већине подржати предложене кандидате за нове министре и потпредседнике владе, али се осврнуо и на одлуку Уставног суда о ћирилици у Вуковару и поручио да за усташки поздрав у тој земљи има, а да за ћирилицу нема ни места ни разумевања.


"Постоји један део грађана Хрватске којем смета поздрав ''за дом спремни''. За њега има места, и полиција га штити, а за једно писмо у минималној употреби, које нигде законом није криминализирано, и председница (Колинда Грабар Китаровић) и други тврде да повређују људе који су претрпели ратна страдања", рекао је Пуповац, пренела је загребачка Н1 тв.


Додао је да дијалог под том претпоставком нема никакве шансе.


"Изгласавње нових министара нема везе с овим. Ово је друга тема и о њој ћемо разговарати након изгласавања министара", рекао је након седнице Одбора Пуповац.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пуповац: Мржњом нас неће отерати


Уставни суд Хрватске је раније овог месеца одлучио о широј употреби ћирилице у Вуковару, где према последњем поису становништва живи висе од 30 одсто грађана српске националности.


Тој одлуци суда се међутим противе челници градских власти и странке које чине већину утом граду и поручују да је неће поштовати.


Градоначелник Вуковара, Иван Пенава, је тим поводом јуче разговарао са председницом Колиндом Грабар Китаровић, која га је практично подржала у томе.