ПЉЕВЉА - У порти манастира Свете Тројице у Пљевљима представљена је књига аутора Томаша Ћоровића „Црква у Дробњаку“.


Ова књига је посвећена развоју духовног живота у дурмиторском крају а плод је вишегодишњег ауторовог рада на изузетно богатим примарним архивским изворима, на штампи, брошурама и стручној историјској литературе. Књига говори о историјату црквеног живота у Дробњаку почевши од првог помена Жупе Комарнице у дванаестом веку, па све до наших дана, пуних осам векова.


- Аутор на почетку указује да се недовољно зна о свештенству, монасима, ктиторима и обновитељима цркава и манастира из ранијих времена. С друге стране црква у Дробњаку као и сам Дробњак, упркос великом броју његових људи од пера, није била предмет дубљег, свеобухватнијег, стручног и научног проучавања. Отуда се може рећи да је Ћоровићево прегнуће пионирски подухват од непроценљивог значаја - рекао је историчар Милић Ф. Петровић.


Ово изузетно дело на преко 300 страна објављено је у издању Будимљанско-Никшићке Епархије, а након благослова епископа Јоаникија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДРОБЊАЦИ НЕ ДАЈУ СВЕТИЊУ: Расколник Дедеић би да им отме цркву


- Црква има свој задатак који јој је дат од њеног оснивача да сабира у господу Христу све људе, свих времена и да их усмерава ка царству небеском. Од ове вечери очекујемо да сазнамо много о цркви божијој на овом простору, да сазнамо како она путује кроз време, да је упознамо и што је више упознајемо имаћемо од тога више користи, казао је владика милешевски Атанасије који је благословио скуп.

фото М.Дробњак

Књига Томаша Ћоровића “Црква у Дробњаку” представља круну његовог досадашњег истраживачког рада о прошлости Дробњака.

- Ми вечерас присуствујемо једној промоцији својеврсног дробњачког тестамента, једне дробњачке тапије. Када то кажем мислим, да ако се нешто догоди у будућности, јер ово је Балкан, ако дође до оштећења неког од ових храмова, који је тако исцрпно написао Томаш, захваљујући овој студији, она ће помоћи да се ти манастири и цркве у Дробњацима обнове – казао је Драгиша Милосављевић.

Захваљујући овој књизи, Дробњаци ће боље упознати сопствено културно-духовно наслеђе и представити га јавности.


фото М.Дробњак
- Српска православна црква у Црној Гори обновила је у задњих двадесетак година, уз помоћ добротвора и верујућег народа скоро све цркве у Дробњаку. Изграђене су и освештане нове четири, у обе парохије имамо свештенике, у Шавнику и у Жабљаку су редовне службе. Процес асимилације је неминован. Нема више унука да одрастају уз ђедово кољено, нема ко запамтити породичну или завичајну причу, а све што није на време записано пре или касније иде у заборав. Зато сам у мојој књизи кренуо трагом времена, пратећи духовну вертикалу завичајног Дробњака. Наш заједнички именитељ је православна црква и она је заправо, наше духовно седиште на том путу - казао је аутор Томаш Ћоровић.

Организатор књижевне вечери била је Црквена Општина Пљевља и Српски културни центар „Патријарх Варнава“.