ЧИСТКА У ХРВАТСКОЈ: Због афера одлетело пет министара

Ј. Керблер

среда, 17. 07. 2019. у 21:08

ЧИСТКА У ХРВАТСКОЈ: Због афера одлетело пет министара

Фото: Танјуг

Предложени су и нови министри, већином непознати широј јавности до сада, а о њима ће се Хрватски сабор изјаснити у петак
ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Хрватски премијер Андреј Пленковић сменио је синоћ троје министара, а недавно су још двојица дала оставку. Смењен је потпредседник владе и министар пољопривреде Томислав Толушић, који је пријавио у имовинској картици кућу од 1600 квадрата као да има 160. Смењена је и министарка регионалног развоја и ЕУ фондова Габријела Жалац, након бројних афера из њеног ресора, када је делила европске паре пријатељу који јој је дао на коришћење луксузни Мерцедес и Нада Мурганић, министарка за демографију, породицу и социјалну политику, након низа инцидената из њеног сектора.


Прочитајте још: Хрватски министар поднео неопозиву оставку


Након избора шефице дипломатије Марије Пејчиновић-Бурић за главног секретара Већа Европе Пленковић је за новог министра спољних послова предложио професионалног дипломату Гордана Грлића Радмана, досадашњег амбасадора у Немачкој.

Предложени су и нови министри, већином непознати широј јавности до сада, а о њима ће се Хрватски сабор изјаснити у петак. Пленковић је предложио и за нове потпредседнике владе Давора Божиновића, министра унутрашњих послова и Здравка Марића, министра финансија.


Прочитајте још: Министар оптужен за раскалашан живот, поднео оставку


Велика реконструкција хрватске владе долази у тренутку када је владајући ХДЗ у великој кризи, а анкете показују да га је опозициони СДП достигао и претекао. Драстично пада и популарност премијера и шефа ХДЗ-а Андреја Пленковића, а сменом досадашњих јаких министара добиће додатну опозицију у странци. Пленковић се нада да ће нова лица у влади, пре свега они који до сада нису били у врху политике, скренути пажњу на друге теме, а да ће одлазак министара осумњичених на корупцију олакшати и његов положај у влади, али и Хрватској.

Већина досадашњих министара враћа се у парламент, а питање је хоће ли остати лојални шефу владе који их је доста брутално отерао.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације