ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


НАРЕЂЕНО нам је да избеглицама узмемо новац и мобилне телефоне и да их вратимо у Босну, написао је један хрватски полицајац у писму упућеном државном правобранитељу Лори Видовић. Детаљно је описао суров однос према избеглицама, о чему бруји и инострана штампа, посебно након што је и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић у интервјуу за швајцарску телевизију рекла да је "мало силе потребно ако враћате људе назад".

Истовремено, хрватски МУП упорно тврди да полицајци на границама са БиХ и Србијом поступају крајње хумано и професионално, али резултати истраге покренуте пошто су инострани медији објавили видео-материјал где се јасно види примена силе над избеглицама, никада нису дошли до јавности.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Полиција пронашла 224 мигранта


Битка за "шенген" тако се у пуном јеку наставља на хрватским границама, јер хрватска полиција настоји да покаже Европи да је способна да брани најдужу копнену границу унутар Европске уније. То је уједно и најважнији циљ Хрватске на спољном плану.

Како је Европу страх од новог избегличког таласа који би водио од БиХ према западним земљама, прелази се преко свега, па и преко примене силе хрватске полиције, која је иначе све опремљенија, јер користи европска средства предвиђена за програме уласка у "шенген". На границама је око 6.500 полицајаца, у пуној спреми, који су дан и ноћ распоређени на местима на којима избеглице најчешће желе да уђу у Хрватску. Све се то надгледа из четири оперативна центра, а границе су покривене и посебним камерама које све региструју. Успркос свему број покушаја илегалног преласка границе ове је године у порасту, а нови талас очекује се на јесен.