Душко Марковић: Неодавање државне почасти Момиру Булатовићу по закону

И. Д. Стојадиновић

среда, 17. 07. 2019. у 21:15

Душко Марковић: Неодавање државне почасти Момиру Булатовићу по закону

Фото Скупштина ЦГ

Марковић пред посланицима: Поново о "недостојној" сахрани Момира Булатовића. Лидер ДФ Андрија Мандић: Био је вансеријског кова и понашања, заслужио је...

НИЈЕ било забране или стопирања одавању државних почасти недавно преминулом Момиру Булатовићу, казао је у среду на премијерском сату председник Владе Црне Горе Душко Марковић, наводећи да закон то право прописује онима који су ту функцију обављали након референдума 2006. године, односно након стицања независности.

Прочитајте још: САХРАЊЕН МОМИР БУЛАТОВИЋ: До краја веран себи и народу

- Другим важећим прописима извршне власти, сахране са државним почастима предвиђене су за актуелне носиоце функција, а изузетака може бити уколико се у одговарајућој процедури донесе посебна одлука. Значи, није постојао законски основ за одавање почасти, нити иницијатива за доношење посебне одлуке у том правцу. Према томе, није се могло забранити или стопирати оно чега нема - казао је Марковић одговарајући на питање посланика ДФ Андрије Мандића.

Премијер је додао и да је Булатовић оставио професионални траг, да је држава послала делагацију на комеморацију, саучешће и сахрану, те да из пијетета према његовом лику не жели даље да политизује ту причу.

Прочитајте још: Хиљаде грађана одале пошту Момиру Булатовићу, делегацију Србије предводи Вулин (ФОТО)

Мандић није био задовољан одговором, истичући да је "Булатовић био вансеријског кова и понашања, који је рехабилитовао голоотачке жртве, вратио посмртне остатке династије Петровића, краља Николе и краљице Милене, и омогућио да се достојно сахране војници југословенске војске у отаџбини у Грбљу и Грахову.


- Црна Гора треба да ово чује. Оног дана када је умро Момир, оборен је велики бор црногорске историје. Проћи ће време, посматраће се са неке дистанце и неће се историја сећати ни нас, ни вас, али ће се сећати Момира Булатовића, Слободана Милошевића и Радована Караџића, који су смисао ових простора, јер су се први супротставили великој победи новог светског поретка - поручио је Мандић.


Фото in4s Питања Андрија Мандић (ДФ)


Жучна расправа уследила је када је на ред дошло питање посланика СДП Рашка Коњевића, који је премијера питао да ли одлука Владе о новом задужењу од пола милијарде евра представља "терет о врату" новим генерацијама, или је таква финансијска операција промишљена. Према оцени Коњевића, укупан јавни дуг 2016. износио је око 2,6 милијарди евра, а на крају 2019. премашиће 3,2 милијарде.

Ипак, Марковић је Коњевићеву рачуницу назвао неозбиљном и популистичком, те казао да се предвиђеним изменама Закона о буџету не уводи ново задужење, већ да је реч о "пажљиво осмишљеним мерама отплате државног дуга".

Фото Скупштина ЦГ Рашко Коњевић (СДП)

ИСТОРИЈСКИ РЕЗУЛТАТИ У ТУРИЗМУ

ПРЕМИЈЕР Марковић је казао и да је црногорски туризам у пуном замаху и да збирни подаци за приватни и колетивни смештај за прва четири месеца ове године показују да је први пут у историји регистровано више од милион ноћења. Истакао је и податке ЦБЦГ, који показују да су у истом периоду остварени приходи од туризма од 80,7 милиона евра, или 13 одсто више него у истом периоду лане. Марковић тврди да је порастао и број туриста из Немачке, Француске и Велике Британије и то за 82 одсто у поређењу са 2015.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Никола

17.07.2019. 21:34

Значи ЦГ постоји од 2006. године.Аферим ,,браћо,, по башем закону ни Петровићи немају право на почаст.

Perica Iz Varosi

17.07.2019. 22:33

Тешко оној држави која својим законима штити нељудске чини!!!!!!!!