Истраживање црногорског омбудсмана показало је да више од 11 одсто црногорских ђака користи опијате.

То је објављено у студији "Деца и болести зависности у Црној Гори", према којој више од 11 одсто црногорских ђака користи марихуану, преносе Вијести.

Анкета је спроведена међу 1.000 ученика основних и средњих школа, и према њој више од осам одсто испитаника користи тешке дроге, да половина оних који користе нелегалне супстанце користи једну, а половина чак и две и више супстанци.

Анкетирани ђаци, преко 25 одсто њих, казали су и да је до дроге, уколико се жели доћи, потребно од пола сата до неколико сати, што је, како су оценили из канцеларије омбудсмана, индикација високог степена доступности.

Прочитајте још - Због дроге у школи одговара наставник

Студија је показала да је дрога најдоступнија средњошколцима и деци и која живе у централном делу државе, односно да су лаке дроге доступније су на југу, а да су дрогама најмање изложена деца која живе у северном делу Црне Горе.

Како се наводи, забрињава податак да преко 16 одсто испитаних ученика тврди да недозвољене супстанце често конзумирају у школи.

Код деце која користе друштвену мрежу Твитер већа је вероватноћа да ће узимати тешке дроге од друге деце, наводи се у студији и додаје да се вероватноћа да ће користити тешке дроге, код деце твитераша повећава за 63,6 одсто.