У ПРВА два уписна рока на факултете Универзитета Црне Горе, на прву годину студија, уписало се 2.970 студената који ће се школовати о трошку државе, док је за трећи, августовски рок, преостало 527 буџетских места на 14 универзитетских јединица. Нису сви студенти успели да добију индекс жељеног факултета, али, судећи по објављеним ранг-листама, о државном трошку студираће и свршени средњошколци који баш и нису били марљиви ученици.

Бруцошима, који су у средњој школи низали само петице, могу се похвалити на Медицинском факултету у Подгорици. Сви смерови на том факултету, на којем је било 40 места, попуњени су већ у првом року, а уписани су само најбољи. На одсек медицине уписани су искључиво ђаци са беспрекорним оценама, носиоци дипломе "Луча", а са истим просеком остало их је и испод црте. И на Стоматологији, Фармацији, Високој медицинској школи у Беранама и Примењеној физиотерапији у Игалу, места је било само за одликаше.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Експлозија у Подгорици код кафића, нема повређених

Ситуација је другачија када је реч о појединим смеровима на Филолошком факултету. Наиме, највеће интересовање било је на одсеку Енглески језик и књижевност, и сва места су већ попуњена. Ипак, на буџет су "упали" и ђаци који су у средњој школи из предмета који се бодују, у овом случају матерњи и енглески језик, имали тек прелазну оцену. Према речима деканке тог факултета, Татјане Јововић, на осталих шест програма, због великих уписних квота, има довољно места за све заинтересоване.

- Резултати првог уписног рока у највећем делу одговарају нашим очекивањима и задовољни смо што увек имамо квалитетно језгро за будуће врхунске интелектуалце и стручњаке - рекла је Јововићева.

Ипак, ако се завири у објављене ранг-листе, успеси свршених средњошколаца не указују на "квалитетно језгро". Конкретно, за смерове за црногорски и српски језик и књижевност, у првом року, пријавило се само 19 кандидата и сви су примљени. Само њих троје имало је одличан успех у средњој школи, док на листама превладавају двојке и тројке из матерњег језика и другог предмета који се бодује при упису.


Традиционално, велико интересовање и ове године било је за Правни, Економски и ФПН, где су места попуњена у првом року. Иако су места попуњена и на Архитектонском и Медицинском факултету, УО Универзитета и Министарство просвете одобрило је проширење листе за 13, односно 15 кандидата. За студијске програме ФПН је покренут поступак за допуну лиценце, са 30 на 50 на два програма, док је за студијски програм Менаџмент у грађевинарству, утврђен предлог повећања са 20 на 50 места.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Котор: "Прелетач" донео власт

ЈОШ ЈЕДНА ШАНСА ЗА УПИС

У ПРВОМ уписном року од 3.459 пријављених студената, њих скоро 800 није успело да обезбеди статус бруцоша, док су своје место за студирање на буџету обезбедила 304 свршена средњошколца. Највише простора остало је за упис на Филолошки факултет, укупно 160, по 64 слободних места је на Филозофском и ПМФ, док су на Машинском факултету за август преостала 24 места.