ПОЖАР НА ПАГУ ПОД КОНТРОЛОМ: Евакуисано 10.000 људи (ВИДЕО)

Танјуг

уторак, 16. 07. 2019. у 08:13

ПОЖАР НА ПАГУ ПОД КОНТРОЛОМ: Евакуисано 10.000 људи (ВИДЕО)

Илустрација; Фото: Танјуг

Канадери су двосатним гашењем из ваздуха примирили силину пожара, а на терену је и даље шездесетак ватрогасаца с 25 ватрогасних возила

Пожар који је у ноћи између понедељка и утрока избио на плажи Зрће на хрватском острву Пагу, због кога је евакуисано око 10.000 људи јер се на том месту одржавао Фресх Исланд фестивал, под контролу су ставили канадери, а ватрогасци су успели да спасу најстарији клуб на плажи.

Пожар је избио око један сат после поноћи у боровој шуми на плажи Зрће у Новаљи, а након неколико сати борбе, ватрена стихија потпомогнута ветром стављен је под контролу, преноси хрватски Тпортал и истиче да су посетиоци на време евакуисани и да нема повређених.

Канадери су двосатним гашењем из ваздуха примирили силину пожара, а на терену је и даље шездесетак ватрогасаца с 25 ватрогасних возила.

Градоначелник Новаље Анте Дабо рекао је да се о узроку пожара на плажи Зрће засад може само нагађати, будући да полицијски увиђај још није почео због ватре која није у потпуности угашена.

"Криза је прошла, скидам капу до пода најпре домаћим, па другим острвским ватрогасцима и онима из Задра и Лике, јер су били потребни и храброст и надљудски напор да се у условима буре од 120 километара на сат заустави ватра и пожар задржи под контролом", рекао је Дабо, преноси Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОЖАР У СЕЛУ ЗАБЕЉ: Изгорела викендица и у њој новац

Он је захвалио и припадницима цивилне заштите што су без жртава и повређивања успели да евакуишу хиљаде људи са фестивала Фресх Исланд на Зрћу у суседну увалу Катарела, а онда и до њихових апартмана и хотела.

Према речима портпаролке личко-сењске полиције Маје Брозичевић, увиђај ће највероватније почети у среду.

"Још се нису створили безбедносни услови да се утврди одакле је пожар кренуо и што га је узроковало, а могуће је да ће увиђај бити спроведен тек сутра", рекла је Брозичевић и додала да ће на терен изаћи вештаци из Центра за форензична испитивања, истраживања и вјештачења "Иван Вучетић" из Загреба.

Заповедник ватрогасаца Хрвоје Остовић рекао је да отвореног пламена више нема, да су видљива издимљавања на многим местима и да су сви ватрогасци и даље на терену.

"Најтежи део посла је одрађен, али остаћемо овде сигурно до краја дана и по ноћи, јер се све мора до те мере угасити да издимљавања више не буде, како се пожар нигде не би обновио", рекао је Остовић.

Упитан да ли је пожар можда подметнут, он је казао да је на полицији да то утврди, али да сваки пожар "има неки узрок, природну силу или људски фактор".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Bolynx

16.07.2019. 10:07

Tamo su ustase u 2. Sv.ratu ubijale srbe na najgori nacin. Bog im poslao pozar, igrali su na kostima poklanih srba.

Jozo

16.07.2019. 10:37

Gdje je onomatopoetiska bio logor za pravoslavnu djecu? Neko rece Pag, da li je to istina?

Мр Радомир Шћепановић

16.07.2019. 11:37

На Пагу има много српских костију!