ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ЋИРИЛИЦА би од октобра морала да се врати на табле институција у Вуковару. Уставни суд Хрватске био је јасан у одлуци да српска мањина у Вуковару има право да користи свој језик и писмо - да се ћирилица мора вратити у тај град.

Прочитајте још: У Вуковару поцепана хрватска застава

Градоначелник Вуковара Иван Пенава, међутим, ставља себе изнад највишег суда у земљи и тврди да је за такву одлуку прерано.

Све градске институције требало би да добију натписе на српском писму, градски одборници да добијају ћириличке материјале за рад, а деца да уче на српском језику у школама. Најспорније је постављање табли на ћирилици на све зграде државне управе. Градско веће је то право суспендовало, без обзира на то што закон прописује да се могу користити двојезичне табле у местима где је најмање трећина припадника националних мањина, као што је то случај и у Вуковару.

Прочитајте још: Пенава користи децу, а ХДЗ ћути

Ћирилица у Вуковару дели не само леве и десне политичке странке у Хрватској, већ и владајући ХДЗ. Уставни суд је укинуо делове Статута града, јер нису били у складу са уставним правом на коришћење ћирилице у градовима где Срби живе. Како статут града предвиђа процену сваког октобра, очекује се да се ћирилица за три месеца поново врати у град, чему се Пенава (ХДЗ) грчевито противи.

И до сада је он често солирао у односу на званични став ХДЗ, а очигледно је да ће и одлука о ћирилици додатно заоштрити ставове између тврде и либералније струје у владајућој странци.

Иван Пенава Фото Градоначелник.хр

Вуковарски СДСС поздравио је одлуку Уставног суда, али сматрају да сам апел да морају да се повећају права српске мањине у Вуковару не значи да ће се то и догодити. Кажу, Пенава ће сигурно покушати све да се то заустави, а онда ће бити на искушењима и одлука Уставног суда која је донета подршком десет судија, док је троје било против.

Председник Уставног суда Мирослав Шепаровић изјавио је да је овај суд забринут што градско веће Вуковара није донело процену о правима српске мањине и наредио им да то у октобру учине. Формално, град сам процењује јесу ли се остварили услови за већа права, али сваку одлуку морају да образложе, а образложење прихвата или одбија Уставни суд.

Након Пенавине изјаве да је увођење двојезичних табли било неразумно, да "прво треба решити питања из 1991" и да би "већа права Србима погоршала међунационалне односе", поново се огласио Шепаровић. Он је поручио да Закон о употреби језика и писма националних мањина мора да се поштује. Навео је да два права не могу да се искључе - право на употребу језика и писма у јавној комуникацији и право грађана на добијање исправа на свом језику.

ШАХОВНИЦА ПРЕКО ТАБЛИ

КАДА су, пре шест година, двојезичне табле постављене на градске институције Вуковара, одмах су и поломљене током демонстрација хрватских десничара и проусташких организација. Ухапшеним хулиганима тада није одређен ни притвор. Табле су поново постављене и одмах поломљене. Тамо где нису полупани, натписи су прелепљени шаховницом.