Оставка Катице Јеневе за политички мир

М. Станчић

понедељак, 15. 07. 2019. у 19:55

Оставка Катице Јеневе за политички мир

Илустрација
Фото: СЈО

Катица Јанева (54), депоновала је у понедељак оставку на челну функцију Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) Републике Северне Македоније (РСМ
СКОПЉЕ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

Катица Јанева (54), депоновала је у понедељак оставку на челну функцију Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) Републике Северне Македоније (РСМ), задуженог за расветљавање и процесуирање тешких кривичних дела произашлих из „политичких бомби“ обелодањивањем мега афере са масовним прислушкивањем грађана у време бивше власти сада опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, тадашњег лидера, одбеглог осуђеника Николе Груевског.

- Депонујем своју оставку која ће постати активна тада када се политичке партије буду усагласиле о новом законском решењу и када буду изабрале мог наследника, потврдила је Катица Јанева.

Прочитајте још - ОДЛУКА МАЂАРСКОГ СУДА: Груевски неће бити изручен Северној Македонији

- У тренутку када сам консензусом свих политичких партија била изабрана за Специјалног јавног тужиоца, како је навела у оставци, „себи и грађанима РСМ обећала сам да ћу функцију извршавати у интересу владавине права и борбе против криминалоа и коруцпије у РСМ. Преузела сам функцију у изузетно тешким околностима и потпуно свесна задатка који ми је додељен. Била ми је част да служим држави и да будем на челу изузетно професионалног тима тужилаца, истражног и тима запослених који безрезревно и посвећено извршавају своје радне задатке. Месецима пратим медијске прилоге о преговорима између радних група политичких партиија о будућности СЈО. Ево, данас користим прилику да информишем јавност да нећу дозволити да моје име буде искоришћено за нечије алиби којим ће се у заложништву држати судбина СЈО и Европских интеграција моје земље, навела је Јанева.

На челну фукцију првог Специјалног јавног тужиоца Катица Јанева је изабрана 15. септембра 2015. Тужилаштво је законом о јавном тужилаштву задужено за прогон одговорних за кривична дела проистеклих из садржине незаконског праћења комуникација, масовним прислушкивањем више од 20.000 грађана РСМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације