Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је војна неутралност БиХ најбоља опција за све у тој држави и да је прича о Акционом плану за чланство у НАТО (МАП) камуфлажа.

Та прича, каже Додик, постоји да би БиХ била постепено моделирана да би нека нова генерација политичара олако завршила то питање.

" Ми уопште не желимо ни да кренемо на тај пут. Може НАТО да то третира како хоће, али одлука органа БиХ о томе не постоји. Зато Бошњаци покушавају да пошаљу тај план, јер како НАТО може да делује према БиХ ако нема тај план", рекао је Додик за Глас Српске.

Он је нагласио да странке из Федерације БиХ желе да остане овај Савет министара са подобним министрима из Републике Српске.

"То је њихов главни циљ. Раније је у БиХ постојао консензус о МАП-у и НАТО-а, али многе ствари су се данас промениле. Нема разлога да ми сада ризикујемо и да се повинујемо одлукама које су раније донесене", истиче Додик.

Он је поновио да је за Републику Српску неприхватљив улазак БиХ у НАТО и да је политика Српске политика војне неутралности.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ДОДИК ПОСЛЕ ОПТУЖБИ КОМШИЋА: Прво да се испита ко је хтео да убије Вучића

"Нигде не пише да је то законска обавеза. Пише да ће институције БиХ радити на томе. Ево радимо. Имамо ми неки однос са НАТО-ом, као што је `Партнерство за мир`, има тај програм ИПАП који је у вези са учешћем у мировним мисијама. У томе је и Србија. Али тај национални план за приступање НАТО-у значи да ви, кад кренете, онда не можете назад. Наша Скупштина је рекла не и ми немамо потребу да се крећемо на том путу", поручује Додик.

Он је истакао да је једна Швајцарска у Другом светском рату успела да остане неутрална, крај Хитлера који је граничио са том земљом која није порушена.

" Шта је добила Хрватска? Многи други? Кажу добили су безбедносни систем. Од кога ми можемо да будемо нападнути? Србије? Хрватске? Не, овде је безбедносни проблем тероризам. Хипотетички опет, у глобалном сукобу, ако би се десио, нама би најбоље било да останемо неутрални. У противном ћемо бити збрисани. И за Бошњаке је боље да буду неутрални", истиче Додик.