ЦРНА ГОРА и овај 13. јул обележава дубоко подељена, иако се ради о историјским догађајима - 1878. када је на Берлинском конгресу "заокружена" њена државност и устаничком из 1941. Међутим, дешавања од мајског референдума 2006. године - признање лажног Косова, протеривање српског језика и ћирилице, прогон свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске, чланство државе у НАТО, дискриминације српског народа оставиле су ожиљак. Зато ће у суботу само славити следбеници оних који су били против уједињења Црне Горе и Србије, и против одлука Подгоричке скупштине, а за закон којим се отимају цркве и манастири СПЦ.

Најављено је одржавање црногорског марша од Бајица (испред "штаба" Божићног устанка) преко Булевара црногорских јунака и Његошевом улицом до Дворског трга, па поред Биљарде до споменика стрељаним родољубима 1941. године. Пре почетка марша падобранци ће из војних хеликоптера донети велику црногорску заставу и такозвану гаетушу, која је добила име по Гаети.

Прочитајте још - ДАН ДРЖАВНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ: Честитке Путина и Трампа

- На основу великих фотографија које ће Црногорци носити 13. јула на Цетињу, послаћемо поруку какве је ко претке имао. Поносно их покажимо и тог дана им се захвалимо за све што учинише за Црну Гору. Спремите црногорске заставе, крсташ барјаке и зелене гаетуше, спремајте слике црногорских народних хероја, носилаца партизанских споменица, спремајте слике божићних устаника и црногорских комита - поручили су из Европског покрета за владавину права.

Прочитајте још - ЦРНОГОРСКА БРУКА: На Свачу двоглави орао! (ФОТО)

Марко Ковачевић, из Нове српске демократије, каже, за "Новости", да се у данашњој Црној Гори дешавају невероватне ситуације у којима се јављају политичко-идеолошки мутанти.

- То су невероватни типови који устанак народа у Црној Гори против фашистичке Италије и идеологије независне Црне Горе по мери Секуле Дрљевића, славе истичући новоконструисану заставу зеленашког покрета, која као таква никад није постојала, али је се они " сећају" и чак су јој дали надимак "гаетуша", а која се односи на онај покрет који је имао своје представнике у Мусолинијевом маршу на Рим и који су се у Италији и званично називали - Црногорски фашисти - каже Ковачевић.


Марко Ковачевић


РУГАЊЕ

ПРОСЛАВЉАТИ 13. јул из повике који су научени од фашистичког окупатора "Е вива Монтенегро" значи изругивати се тадашњем народу који је као један устао против фашистичке Италије и Секулине Независне државе Црне Горе која је формирана 12. јула, дан пре самог устанка, подсећа Марко Ковачевић.