Премијер Северне Македоније, Зоран Заев и амбасадор Руске Федерације у Скопљу, Сергеј Баздникин, закључили су да "случај разговора са руским комичарима" неће утицати на односе двеју земаља и да ће сарадња њихових земаља бити настављена, пренео је македонски портал Плусинфо.


"Дефинитивно смо закључили да је и ово у сфери приватних акција и да је представљено и јавности. Пријатељство сигурно остаје. Наша је обавеза да наше односе надоградимо и развијамо. Радимо на новим економским пројектима. Верујем да ће трговина расти са Руском Федерацијом. Модерне технологије могу некада да направе непријатне ситуације, али земље морају промовисати пријатељство “, рекао је Заев новинарима након отварања фабрике АТС групе у Визбегову.


Заев је са руским амбасадором у Скопљу разговарао након што је објављено да је у телефонском разговору са руским комичарима, од којих му се јеан представио као бивши председник Украјине Петар Порошенко, рекао да се Русија меша у унутрашња питања Севрне Македоније.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Заев: Албанија је наш најбољи пријатељ


Такође, Заев је у разговору са "лажним Порошенком" рекао и да постоји наводно тајни план председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија о подели тзв. Косова. Прма том наводном плану Косово би у корист Србије требало да се одрекне неких 10 општина, а да за узврат добије неке општине с југа централне Србије.


Упитан да ли ће руске власти нешто предузети поводом овог случаја, Заев је рекао да ни у македонском ни у руском законодавству не постоје одредбе које би могле да онемогуће такве активности.


"Дефинитивно, то је у коначној надградњи наших безбедносних протокола и треба бити опрезан. Само на тај начин можемо то да избегнемо", рекао је Заев.


Заев је потврдио да је јуче телефоном разговарао са председником тзв. Косова Хашимом Тачијем да му се извинио због садржаја објављених снимака телефонског разговора са руским комичарима, што је, како је рекао, у њему изазвало непријатна осећања.


"Када о томе говоримо незванично, говоримо на основу информација из медија, о спекулацијама. Ми нисмо укључени у разговоре Приштине и Београда. Наша позиција је да развијемо мир, пријатељство, регионалну сарадњу и прикључење европским интеграцијама. То је заједнички циљ. Остајемо пријатељи са Косовом. Драго ми је да је (Тачи) позитивно реаговао. Данас сам прочитао његову изјаву. Ми смо пријатељске земље и наравно морамо рачунати на наше заједничко пријатељство", казао је Заев новинарима.