ДВОМЕСЕЧНИ законски рок за израду пресуде у случају "државни удар" истекао је у уторак, али судији специјалног одељења подгоричког Вишег суда Сузани Мугоши то није било довољно времена да своју коначну одлуку достави странкама. Рок, како је обавестила председника Вишег суда Бориса Савића, није могла да испоштује због сложености предмета.

- Разлози су обимност доказног материјала, сложеност самог предмета што је, уосталом, општепозната чињеница имајућу у виду да је читав процес био јавно приказан - казала је, за "Новости", Аида Музуровић, саветница за односе с јавношћу Вишег суда.

Прочитајте још - Мандић: Имамо план за одбрану од хапшења

Додаје да то што пресуда није израђена у законском року није нешто што се не дешава.

- Није неуобичајена ситуација да поступајући судија тражи продужење рока с обзиром на то да постоје и други предмети који су чињенично и правно сложени и захтевају дуже време за израду одлуке од оног који прописује закон - додаје Музуровићева.

Прочитајте још - За "државни удар" укупно 68 година; Андрија Мандић: Браћа Ђукановићи су наши крвници!

Лидер ДФ Милан Кнежевић, један од оптужених у овом случају, није изненађен што ће се још чекати на коначну верзију пресуде.

- Није лако оно све написати и образложити што је судија Мугоша саопштила 9. маја, а што је у ствари била само кулминација поступка који је трајао 18 месеци, а који се претворио у класичну правосудну фарсу. Мени је сада јасно да судија Мугоша има озбиљних проблема да објасни како смо ми криви због тога што смо путовали у Москву и да смо имали сасвим довољно времена да нешто урадимо што је стајало као хипотетичка претпоставка у оптужном акту, али ево сва срећа сад је у "Спужу" Саша Синђелић па онда могу редовно да праве консултације са њим и мислим да би и судија Мугоша и министар правде Зоран Пажин и Синђелић од августа када крену ферије да напишу пресуду и образложење пресуде - казао је Кнежевић.

Милан Кнежевић Фото АП

ЧЕКАЋЕ СЕ МЕСЕЦИМА

Према првостепеној пресуди, лидери ДФ Андрија Мандић и Кнежевић треба да проведу по пет година у затвору јер су се, према оцени Суда, удружили у покушају да у државном удару сруше црногорску власт на дан парламентарних избора у октобру 2016. године. Виши суд у Подгорици одлучио је да су и осталих 11 оптужених криви за исто дело и доделио им скоро 70 година затвора. Након што пресуда буде урађена и достављена Специјалном тужилаштву и одбрани, они имају могућност жалбе Апелационом суду. Овим темпом, али и због обимности предмета и броја оптужених, тврде наши добро упућени саговорници, на одлуку судија Апелационог суда ће се чекати још неколико месеци.