КРАЉЕВСКА породица Карађорђевић проширила је захтеве за враћање некретнина у најелитнијем црногорском летовалишту, које су им одузете одлуком Народне скупштине ФНРЈ 8. марта 1947. Престолонаследник Александар Карађорђевић и његова супруга Катарина Карађорђевић де Силва на листу некретнина које потражују уписали су и велики спа-центар на самој Краљичиној плажи - супермодерни објекат од 1.655 квадратних метара, помоћну зграду и две парцеле које се воде као воћњак и неплодно тло.

Забележба реституције код Управе за некретнине уписана је 1. јула, а спа-центар је изградио закупац милочерског комплекса, пре седам година. Центар је саставни део ексклузивног комплекса Свети Стефан - Милочер, који је на 42 године издат у закуп компанији "Адријатик пропертис", грчког бизнисмена Петроса Статиса.

Карађорђевићи су почели битку за враћање целокупне имовине у Црној Гори априла 2005. Захтев је одбила Комисија општине Будва 2007, а решење је потврдила Регионална комисија у Бару. Обе комисије су имале исто становиште - да не постоји црногорски акт којим је одузета имовина југословнској и српској династији. Карађорђевићи су уложили жалбу Министарству финансија, али до данас "случај" није решен. Њихови адвокати су раније казали да ће правду тражити до Стразбура.

Реституцијом је раније обухваћена "Вила Милочер", готово цео Милочерски парк, парцела у Пржну на којој се налазио хотел "Краљичина плажа", али и још неке на којима се планира изградња депанданса са апартманима за продају.

Прочитајте још - Карађорђевићи траже вилу “Милочер”

Наследници Александра и Марије Карађорђевић потражују простор површине 13.293 квм на Светом Стефану, земљиште изнад Милочерског парка, који је укњижен на Прву банку, као и плац изнад пута кроз Парк у Милочеру, на које је укњижена општина. На списку за реституцију је и родна кућа краља Александра Карађорђевића на Цетињу и дворац "Љесковац" у Ријеци Црнојевића.

Карађорђевићи су саградили летњиковац у Милочеру са помоћним објектима, као и "Вилу Топлиш", коју деценијама користи Влада ЦГ. У милочерски летњиковац је краљица Марија уложила 4,5 милиона динара. Претходно су Карађорђевићи купили земљу од мештана на том простору. После рата и национализације, летњиковац је адаптиран у хотел "Милочер", у коме је у више наврата боравио и Тито. Године 2007. град хотел Свети Стефан, заједно са хотелом "Милочер" и хотелом "Краљичина плажа", који је недавно порушен, уступљени су у закуп познатом ризортсу "Аман".

Фото Т.Ћирић

Град хотел Свети Стефан и "Вила Милочер" су власништво државе, односно ХГ "Будванска ривијера", а порушена "Краљичина плажа" је припадала ХТП "Милочер". Годишњи закуп за ове објекте износио је 2,1 милион евра, али је кирија касније умањена због "великих трошкова закупца". На месту порушене "Краљичине плаже" биће саграђен нови објекат са депандансом, против чега су и мештани и општина Будва, али не и надлежно министарство Владе ЦГ.

Прочитајте још - ИМОВИНА КАРАЂОРЂЕВИЋА: Нема званичног захтева за "Милочер"

ЦРКВА АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ

У КОМПЛЕКСУ града хотела Свети Стефан Марија Карађорђевић је 1938. обновила оштећену цркву из 15. века, посвећену Светој Госпођи, најстаријој од укупно четири колико их је на самом полуострву. Затражила је да се преименује у Цркву Александра Невског, свеца коме се молила, што је СПЦ одобрила. Цркву су порушиле власти педесетих година прошлога века, када је адаптирано полуострво и претворено у хотелски град. Део цркве је остао испод хотелске терасе! Приликом адаптационих радова грчке фирме, услишене су молбе мештана Паштровића и Митрополије црногорско-приморске и црква је подигнута на истом месту где се некада налазила.

ПАПРЕНО

ГРЧКА фирма је обновила "Вилу Милочер", па је уместо шездесетак кревета добила осам луксузних апартмана у којима се одмарају они који дневно плаћају од 1.000 до 2.000 евра.