СКАНДАЛОЗНА ИНИЦИЈАТИВА ВЛАСТИ У ПОДГОРИЦИ: Траже да улица понесе име Антонија Абрамовића

Велиша Кадић

понедељак, 08. 07. 2019. у 21:15

СКАНДАЛОЗНА ИНИЦИЈАТИВА ВЛАСТИ У ПОДГОРИЦИ: Траже да улица понесе име Антонија Абрамовића

Антоније Абрамовић Фото ФБ

Реч је о човеку који је 1993. као свештеник под забраном чинодејства, изабран за "митрополита" од мале групе црногорских националиста

ЈЕДНА улица у главном граду Црне Горе ускоро ће понети назив по распопу Антонију Абрамовићу! Иницијативу је покренула Либерална партија, која са ДПС, Демократском унијом Албанаца, Црногорском и Позитивном Црном Гором дели власт у Подгорици. Реч је о човеку који је 1993. као свештеник под забраном чинодејства, изабран за "митрополита" од мале групе црногорских националиста. Никада није успео да обезбеди архијерејску хиротонију, нити добије признање свог избора, а у биографији му се приписује повезаност са разним обештајним службама.

- На Лучиндан 1993. године, на дан црногорског светитеља и утемељивача модерне црногорске државе Светог Петра Цетињског, архимандрит Антоније је на Црногорском сабору на Цетињу, у организацији Одбора за обнову аутокефалне Црногорске православне цркве, испред дворца краља Николе, народном вољом, изабран за духовоног поглавара обновљене ЦПЦ. Тај чин означио је наставак рада ЦПЦ, која је насилно укинута декретом Александра Карађорђевића 30. августа 1920. - саопштавају либерали.

Прочитајте још - Црна Гора у НАТО шињелу брише своју историју?!

Међутим, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић поседује доказе да су црногорски распопи, од првог до последњег, још док су били у свештеничком чину, били слуге и плаћеници комунистичког режима и тајне комунистичке полиције, а међу њима и Абрамовић. Отац Велибор је у Архиву Југославије (Фонд 144, Савезна верска комисија, ф. 21, бр. 257) пронашао допис Франца Коса, начелника четвртог одељења Државног секретаријата за иностране послове ФНРЈ од 22. маја 1957.године, којим се та комисија извештава да се према обавештењу конзулата у Њујорку тамо налази Антоније и да је у врло тешкој ситуацији материјалној и моралној, али да "има корисно и позитивно држање према нашој земљи".

- Конзулат је предложио да му се одобри месечна помоћ од сто долара, како би тамо остао и обављао послове за комунистички режим. И тако је тадашњи калуђер Антоније стављен на редовни платни списак црвеног режима служећи финансијеру, а не Цркви и народу. Такав вид његове "службе" трајао је деценијама. Можда би све то било мање упадљиво да Абрамовић у октобру 1993. из Канаде није дошао на Цетиње, да у својству псеудопоглавара присуствује "оснивању црногорске цркве". Након тог богохулног скупа, преко "Побједе" 13. новембра се огласио МУП Црне Горе тврдњом да је Служба ДБ била у поседу сазнања о многобројним везама и делатностима Абрамовића док је службовао у Црној Гори. Међу њима има и докумената о његовим настраним активностима, који су засновани на изјавама оштећених и медицинским налазима - наводи Џомић. - Нема сумње да је он својевремено требало да кривично одговара. Међутим, због специфичног односа са обавештајним службама, он је ту одговорност избегао одласком у Канаду.

Велибор Џомић Фото Архива ВН


Прочитајте још - НОВА ПРОВОКАЦИЈА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Мираш увредљиво о СПЦ и ИринејуЛав Лајовић и Мираш Дедеић Фото Архива ВН

ЛАВ "ПАРИРА" МИРАШУ

ПОВОДОМ писма које је васељенски патријарх Вартоломеј упутио Ђукановићу, саопштавајући да је Митрополија црногорско-приморска једина православна јурисдикција у Црној Гори, огласио се Лав Лајовић из "епархије подгоричко-дукљанске", отцепљеног крила ЦПЦ Мираша Дедеића, иначе његовог кума.

- Управо је писмо доказ да је решавање црквеног питања у Црној Гори и обнове њене аутокефално сти и нужно и могуће. На овај или онај начин - поручује Лајовић, који је "каријеру" градио преко послова у "Побједи", потом као туристички радник, директор хотела "Оногошт", да би у Осијеку постао "протестантски богослов", затим се угурао међи "мирашевце" и на крају са групицом истомишљеника - отцепио.

ЈАКИМА СУДИЛИ, СЛАБЕ ВРБОВАЛИ

- УДБА је једва чекала да се неко свештено лице затекне у некој слабости, али не због тога да би му судили. Мучили су и тамничили оне часне свештенослужитеље који су били верни Богу, Цркви и народу и које нису могли да придобију, ни потпкупе, нити уцењују и судили им. А поједине свашточине и пробисвете у мантији су због њихове слабости регрутовали у своје сараднике и ситне плаћенике - каже Џомић, који је "потанко" све ово објаснио у књизи "Црногорска лажна црква".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Predrag Obradović

08.07.2019. 21:59

Ja mislim da je dostojno nove države kada otmu crkve da se one zovu mnogo nekako bliskije narodu crnogorskom no do sad, neako modernije, a ne zaostalo, srbijanski: Crkva presvjetlog Versaćea, Hram Dolće Gabana.

Binka Butic

09.07.2019. 07:55

Ostala sam bez teksta! U CG se svašta čini. Odlično prolaze lopovi, razni kriminalci, raspopovi i sve ono što je bilo nezamislivo u zemlji " cojstva i junaštva". Nekada sam se kazivala kao Jugoslovenka, ali sam s ponosom govorila da vučem korene iz CG. To je bio geografski pojam, ali se znalo da otud potiču ljudi koji izuzetno drže do časti i poštenja. Šta se u medjuvremenu desilo?Kao da se nadmeću u što gorim postupcima, prema sebi i drugima! Neprepozatljivi su mi moji Crnogorci.