Историја на удару у Црној Гори

В. Кадић

субота, 06. 07. 2019. у 07:28

Историја на удару у Црној Гори

Шта ће учити - Електротехничка школа у Подгорици / Фото Архива ВН

Националном савету упућена петиција 38 просветних радника. Штетно избацивање историје у стручним школама

ХОЋЕ ли "историја" као предмет у црногорским средњим стручним школама преживети "нову реформу", макар и оваква од чијег садржаја се гнуша пола Црне Горе? У којој се "учи" о улози Црне Горе у ратним дешавањима, нападима њених резервиста, као припадника ЈНА на дубровачку регију, о НАТО бомбардовању само Србије која је претрпела људске губитке и велика разарања, опсадама Сребренице, Сарајева, Вуковара...

Прочитајте још: Хајка на Његоша и Киша!

Просветари и наставници историје и географије (њих 38) упутили су писмо Националном савету за образовање (вероватно из страха да ће остати без посла) упозоравајући да је реформа наставе у основним школама нанела штету ученицима и да је потребно да се преиспита методологија којом се мењају обавезни предмети у средњим стручним школама.

Прочитајте још: ШОКАНТНА ВЕСТ ЗА ДЕО ЛИНГВИСТА У ЦРНОЈ ГОРИ: Црногорски је само варијанта српског језика

- Свих ових пет хиљада година колико постоје школе као цивилизацијски израз - историја и географија оријентишу ученике у времену и простору. Историја одређује наше место на временској линији у односу на наше претке и наше потомке, док географијом стичемо право на личну карту грађанима Земље - наводи се у писму.

У одбрану овог предмета, али и социологије, укључила се Студентска иницијатива упозоравајући да би у случају да се "црне слутње" обистине - смисао постојања Филозофског факултета био доведен у питање. Међутим, директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић поручује да наставници неће остати без посла иако се укидају историја и географија као обавезни предмети.

ПРЕЖИВЕО САМО САН...

МИНУЛИХ година, из црногорских школа је избачен српски језик, па је уследило "ћерање" највећих српских писаца, док је и Његош на маргини. Из "Горског вијенца" не учи се "Посвета праху оца Србије", нити иједан део који говори о Србима и српству. Пажња је усмерена на сан Вука Мандушића. Из уџбеника су нестали Свети Сава, Теодосије, Јефимија, Стефан Лазаревић, Јован Јовановић Змај...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације