У музеју на Цетињу не фали на хиљаде, већ 130 експоната

В. Кадић С. Греговић

04. 07. 2019. у 08:41

У музеју на Цетињу не фали на хиљаде, већ 130 експоната

Фото Архива ВН Народни музеј на Цетињу

Државна комисија за надзор о нестанку вредних предмета. Документ побија тврдње дугогодишњег радника Александра Беркуљана

ИАКО Александар Беркуљан, дугогодишњи радник у Народном музеју на Цетињу, већ дуже од године упорно тврди да у тој установи недостаје на хиљаде вредних предмета и експоната, из Државне комисије за надзор ових дана саопштили су да фали свега око 130 дела! Установљено је да недостaје 106 предмета у Етнографском музеју и 25 у Уметничком музеју. Кажу да би коначно стање требало да буде познато до краја године.

Прочитајте још: ОТКРИВЕНА СУДБИНА ЕКСПОНАТА: Његошев сат у ризници на Цетињу

- Неки од предмета које смо ми тражили постоје у музејима. Према томе, све информације које циркулишу у јавности о недостатку предмета нису основане, казао је новинарима историчар Славко Бурзановић, члан Државне комисије.

Међутим, тако не мисли Беркуљан, човек који је покренуо цео процес. Он тврди да су надзор и ревизија обавијени велом тајне. Он је пре два дана Основном тужилаштву на Цетињу поднео кривичну пријаву против др Радомира Јурића, председника Државне комисије за надзор, и историчара Бурзановића, члана комисије, због сумње да су злоупотребили положај и службена овлашћења.

Прочитајте још: НЕСТАНАК ЕСПОНАТА У ЦГ: Под лупом и Његошев сат

- Влади Црне Горе представљен је документ који не приказује стварно стање ствари - тврди Беркуљан. - Ради се о скраћеној форми, из које је избачено све оно на чему сам ја инсистирао и по основу чега су историјски музеји и архивско-библиотешко одељење дали изјашњење које се тиче кумулативно од 5.000 до 7.000 јединица, а можда и више! Нотиран је мањак нумизматике, макар 14-15 комада. У том извештају се нотира пљачка осам слика Пера Почека које нико досад није пријавио - изјавио је Беркуљан, који је прошле године у кривичној пријави навео да је међу несталим предметима из Народног музеја Црне Горе "испарило" 13 топова, серија пушака, пиштоља, као и нумизматичка збирка од 1.500 предмета, предмети од злата, сребра и дијаманата.

БУКОВАЦ ЗАВРШИО У ХРВАТСКОЈ ЗА некадашњег градоначелника Цетиња Јована Маркуша, пљачка музеја није изненађење. - Још 1987. године, као председник градске владе Цетиња покренуо сам питање похаре Двора краља Николе, који је једна од организационих јединица Народног музеја Црне Горе. И касније ја сам као грађанин Цетиња указивао где би могле да буду украдене слике Влаха Буковца које су неспорно завршиле у Хрватској, али надлежни у галерији Народног музеја и Министарства културе нису реаговали, као што нису ни после налаза наше комисије из 1987. - каже, за "Новости", Маркуш.

Беркуљан је и даље убеђен да је неизвесно да ли ће се икада сазнати којим путем је отишло лично и тешко наоружање, пиштољи и топови. Већ дуже се тврди да је међу несталим предметима чак и Његошев сто, чије ноге је тестером преполовио један политичар, кревет краља Николе I Петровића и други намештај, златно и сребрно посуђе и друге вредности. О овом скандалу чуло се и на другој страни Јадрана, па су Италијани, у међувремену, исказали бригу за експонате који су пре више деценија уступљени Народном музеју, а који никада нису враћени Риму. Не зна се да ли су се налазили у изложбеним поставкама музеја, као и да ли је неки од њих нестао или био оштећен. Амбасада Италије у Подгорици од надлежних у Црној Гори затражила је одговор на питање у каквом су стању музеалије о Јелени Савојској, као и преосталих 15 предмета које је Влада Италије 1984. уступила Црногорцима, подвлачећи да они припадају Председништву Републике Италије.

ГДЕ ЈЕ КРАЉЕВ КРЕВЕТ?

КРОЗ врата Народног музеја изношени су Његошеви столови, столоваче, скулптуре, јатагани, одела, уметничке слике... После Другог светског рата из музеја и Двора краља Николе узето је 49 значајних предмета на реверс, међу којима фотеље, па и кревет краља Николе И Петровића! Музеју никада нису враћени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације