НАКОН што је средином јуна илегално пребегао из Србије, јер су му, како је тврдио, претиле одређене структуре, сведок сарадник тужилаштва у случају "државни удар", од понедељка је безбедан иза зидина спушког затвора. Саша Синђелић ту је завршио након што је црногорска полиција поступила по потерници Хрватске, која га тражи због убиства хрватског фармера Мирка Фотеса и крађе његовог трактора 2002. године.

- Синђелић је лишен слободе на основу међународне потернице Интерпола Загреб, која је расписана ради издржавања казне затвора по правоснажној пресуди у трајању од 21 годину, на коју је осуђен због кривичног дела убиство и кривичног дела тешка крађа, почињених на територији Републике Хрватске - саопштено је из полиције.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Саши Синђелићу одређен екстрадициони притвор

Након хапшења, сведоку је одређен екстрадициони притвор. То је, за Новости, казала Аида Музуровић, саветница за односе с јавношћу подгоричког Вишег суда.

- Након што је лишен слободе по потерници Интерпола Републике Хрватске, С. С. је приведен судији за истрагу, ради саслушања. Након што је судија за истрагу овог суда саслушао окривљеног одредио му је екстрадициони притвор. Притвор по овом решењу може трајати шест месеци, с тим што постоји могућност да му се на образложен предлог државе продужи за још два месеца. Против решења судије за истрагу може се изјавити жалба ванрасправном кривичном већу овог суда - додала је она.

Случајно или не, али баш у понедељак Синђелић, како нам је то званично саопштено из Министарства унутрашњих послова, поднео је захтев за политички азил у Црној Гори.

- Овај захтев ће се процесуирати у складу са одредбама Закона о међународној и привременој заштити странаца. Такође, исти ће бити и окончан у складу са роковима прописаним поменутим законом - саопштено нам је из МУП.

Саша Синђелић

А тај рок је 21 месец. Да ће тражити азил најављено је још средином прошлог месеца, а све због претњи из Србије, након његовог сведочења у процесу века у Црној Гори.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Саша Синђелић: Нико ми није тражио да убијем Ђукановића

- Преко стаза и богаза, мимо граничних прелаза, стигао у ЦГ и бежао у ЦГ и да је то тако, видело се на његовим ногама и телу, и саопштио граничним органима односно МУП, који се налази у Рожајама да тражи политички азил. Нагласио је да је у озбиљном прогону одређених структура, које се налазе у Србији, искључиво због тога што је сведочио пред судом у ЦГ - казао је главни специјални тужилац Миливоје Катнић дан након што је Синђелић пребегао из Србије.


СВЕДОЧЕЊЕ

НА основу Синђелићевог сведочења и других доказа, оптужени у случају "државни удар" добили су скоро 70 година затвора, а лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић по пет година.