У СУБОТУ, "од девет зора" на месту некадашњег опасног јаловишта у Мојковцу, на више од 20 хектара површине, "зујало"је као у кошници. Са свих страна Црне Горе, али и Србије и Републике Српске, без обзира на "политичка загрејавања", која не дотичу превише озбиљан свет, пристизале су "чете" са косама у рукама.

Врло брзо, негде, око седам сати, почели су да "раде" чекић, наковањ и брус, а потом је трава почела да пада пред косцима, које је предводио косбаша, најстарији косач на моби, Раде Вучинић (93) из оближње Гостиловине.

- Прошле године оборен је рекорд по броју косаца на једном месту. Никада се пре није догодило да се на једној ливади окупи 230 косаца што је успело Мојковчанима, што је за понос и граду и држави. Тиме смо показали да знамо да чувамо традицију. Ево, косимо и ове, а и наредних година ћемо заједно - казао је председник Општине Мојковац, Ранко Мишнић, који је са косом у рукама повео косаче.

Прочитајте још: Откос за понос Мојковчана

Док се Мојковачком пољаном ширио опијајући мирис тек покошене траве, служила шљивовица и ледено пиво, а из кухиње ширио мирис пасуља у котловима и разних пита које су вредне домаћице после савијања стављале у рерне шпорета "на дрва", међу косаче је стигао "најпознатији" Мојковчанин у држави, премијер Душко Марковић. Поразговарао је са најстаријима, прихватио се косе и ту, недалеко од родне куће, показао да није заборавио у младости научену вештину. Потом је наставио ка Бијелом Пољу, на партијску конференцију, а косидба је настављена.

ОРГАНИЗАТОРИ

ДАНАС ће покошена и просушена трава бити балирана и подељена сточарима из мојковачке општине. Лепу манифестацију су организовали ДОО "Комуналне услуге - Градац" Мојковац, Општина Мојковац и Туристичка организација Мојковац.