Сињајевина полигон за политикантство?

М. СЕКУЛОВИЋ

29. 06. 2019. у 18:32

Сињајевина полигон за политикантство?

Сињајевина

Настављају се "чарке" министра одбране Црне Горе и невладиног сектора. НВО: Надлежни покушавају да умање ефекат непромишљеног плана

ДА ли ће прелепа планина Сињајевина, стециште сточара и пчелара из Колашина, Мојковца, Бијелог Поља и Даниловграда, постати парк природе, како је то замишљено студијама подржаним финансијски од ЕУ, или војни полигон, на коме ће вежбати и НАТО војници сходно чланству Црне Горе у тој војној алијанси и обавезама који из тога произлазе, питање је око кога се ломе коља у црногорској јавности.

- На Сињајевини неће бити градње, већ ће простор који тамо већ постоји бити коришћен за вежбу јединица Војске Црне Горе - поручио је министар одбране Предраг Бошковић из Брисела где се налазио на скупу земаља чланица НАТО. - Чињеница је да је исти простор дуго година, ако не и деценија, коришћен за вежбе, и ВЦГ ће свакако користити не само Сињајевину него и целокупан простор Црне Горе за спровођење својих основнх делатности, а то је тренинг и едукација својих припадника како би могли да одговоре задатку.

Бошковић истиче да је најважније да Војска ниједним чињењем неће угрозити Сињајевину.

Прочитајте још - ПРОТЕСТ ЗБОГ НАТО БАЗЕ НА СИЊАЈЕВИНИ: Нуде им пут за полигон

- Напротив, све што је до сада радила и што ће радити у будућности је за добробит државе. То ни у којем случају не може угрозити животну средину, нити биодиверзитет - казао је министар и додао да је полигон који би требало да буде коришћен за уништење наоружања, посао којим се бави МУП. - То је у једном периоду била идеја да се споји. Међутим, 2017. одлуком Владе смо пренаменили тај део који се тиче уништавања неексплодираних средства, те се Сињајевина може користити искључиво за потребе ВЦГ.

Предраг Бошковић,фото Танјуг

Извршни директор Еколошког покрета "Озон" из Никшића, Александар Перовић каже да је грађанска иницијатива за заштиту Сињајевине утемељена на студији коју је урадила Агенција за заштиту природе и животне средине.

Прочитајте још - СУДБИНА СИЊАЈЕВИНЕ: Уместо парка, полигон

- Министру би било боље да размотри алтернативна решења локације него што безуспешно покушава политикантством скренути пажњу јавности и умањати ефекат непромишљеног плана - каже Перовић.

ПОЗИВ МИНИСТРУ

ГРАЂАНСКА иницијатива "Сачувајмо Сињајевину" позива министра Бошковића да стане уз народ, а не да иде контра њему. И да испоштује препоруку Агенције за заштиту природе и животне средине, која је дала зелено светло да се планина Сињајевина прогласи за регионални парк природе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације