ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ПОСЛАНИЦИ парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру, као најстарије активне паневропске политичке институције, изабрали су јуче хрватску шефицу дипломатије Марију Пејчиновић Бурић за новог генералног секретара СЕ на мандат од пет година.

Марија Пејчиновић Бурић је освојила 159 гласова, док је другом кандидату, белгијском министру спољних послова Дидијеу Рејндерсу припало 105. Пејчиновићева је јуче, пре објављивања коначних резултата, сматрана за фаворита, на основу атмосфере која је владала у Стразбуру.

Она ће на овој функцији заменити Норвежанина Торбјерна Јагланда коме у октобру престаје други петогодшњи мандат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - KANDIDAT ZA SEKRETARA EVROPSKOG SAVETA: Ko je šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić?

Посланици Парламентарне скупштине, која броји 324 члана по репрезентативном принципу на основу састава националних парламената из 47 земаља чланица и који представљају 830 милиона европских житеља, гласали су јуче током целог дана у оквиру редовне летње сесије ПССЕ.

Основни циљеви Савета Европе су унапређење парламентарне демократије, поштовање људских права и успостављање владавине права.

Избор новог генералног секретара је обележио и повратак руских посланика који су поново имали право гласа, после суспензије због ситуације око Крима.