ПОЧЕЛО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВИДОВДАНА: Косовска битка још не престаје

М. С.

четвртак, 27. 06. 2019. у 07:15

ПОЧЕЛО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВИДОВДАНА: Косовска битка још не престаје

Фото Епархија.ме

Низом манифестација у Епархији будимљанско-никшићкој, у затону код бијелог поља, почело обележавање Видовдана

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ празника Светог мученика кнеза Лазара и свих Светих мученика српских - Видовдан у Епархији будимљанско-никшићкој почело је традиционалном Видовданском духовном академијом код Цркве Светог Јована Крститеља у Затону код Бијелог Поља.

- Косовски јунаци су изгинули не само за одбрану своје земље, територије него понајвише за одбрану части, образа, вере и светиња. Ако то имамо у виду и ако погледамо нашу данашњу ситуацију, проблеме са којима се боримо онда видимо да Косовска битка не престаје, с тим што се она сада, углавном, не води ватреним оружјем, већ морамо да је водимо јачим оружјем - истином, правдом, сећањем, оданошћу својој вери и својим светињама, својим прецима и својим гробовима. Косовска битка не престаје - беседио је у Затону епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је зборио и о новом удару на православне светиње у Црној Гори.

Прочитајте још - ВИДОВДАН: Празник српске саборности и надахнућа

На Видовдан, у Беранама, престоном граду Епархије будимљанско-никшићке, почеће традиционалне, 16. "Видовданске свечаности 2019". Традиција ће бити настављена и на Буковој пољани код Матешева, где ће после свечане литургије почети традиционални Видовдански сабор пред црквом Светог кнеза Лазара - Лазарици, на месту на којем су храбри Васојевићи предвођени војводом Миљаном Вуковим 11. јуна 1877. до ногу потукли бројну турску војску. Та битка је била увод у бој на Морачи, где су Васојевићи победили турску војску која је надирала са 17.500 војника и 24 топа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vidovdan

28.06.2019. 12:41

Srećno obeležavanje Vidovdana i sećanje na hrabre pretke. Nadam se i želja mj je da ovaj dan obeležavaju svi srbi ma gde bili, posebno na Kosovu i Metohiji, Srbiji, R Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji... Neka živi doveka i zauvek srpski rod!