Независност је плаћена митом

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

среда, 26. 06. 2019. у 20:35

Независност је плаћена митом

Милан Кнежевић YouTube

Демократски фронт изнео оптужбе на рачун референдума у Црној Гори на премијерском сату. Кнежевић став поткрепио наводећи разговор Роћена и Дерипаске

ЦРНА Гора обновила је независност "мудром одлуком грађана са оловком у руци", те нема елемената који би могли да измене слику резултата референдума на којем је независност изгласана, поручио је председник владе Душко Марковић, одговарајући на оптужбе посланика Демократског фронта Милана Кнежевића да је отцепљење од Србије купљено корупцијом и подмићивањем.

Наиме, Кнежевић је на премијерском сату, одржаном у среду, Марковића питао како коментарише директни инострани утицај на поступак и исход референдума за отцепљење Црне Горе од Србије, који је, како је навео, потврђен објављеним транскриптом разговора из 2005. године, између тадашњег амбасадора у Москви Милана Роћена и руског тајкуна Олега Дерипаске.

Прочитајте још - НЕВЕРОВАТНА ПОРУКА ПРЕМИЈЕРА ЦРНЕ ГОРЕ: Не може о Закону о вероисповести говорити црква која је против НАТО и ЕУ

- Објављивањем разговора, недвосмислено је доказано да је такозвана црногорска независност, којом се толико хвалите, издејствована класичним митом, корупцијом и крађом. Доказано је и да сте служили интересима неколико држава, и да сте преклињали Олега Дерипаску да вам помогне у поткупљивању чланова Контакт групе и Венецијанске комисије како бисте створили приватну државу - поручио је Кнежевић премијеру, додајући да се након објављеног разговора доводи у питање црногорска независност.

Прочитајте још -ПРЕКО РУСКОГ ТАЈКУНА ЛОБИРАЛИ КОД АМЕРИКАНАЦА: Тајни разговори Роћена и Дерипаске за отцепљење Црне Горе (АУДИО/ВИДЕО)

С друге стране, премијер Марковић негирао је оптужбе посланика ДФ, наводећи да је независност стечена часно и поштено, те да је то био историјски искорак за Црну Гору.

- Тринаест година је од стицања независности. Неуморно креирање нових афера указује на то да су ваше политике заробљене у идејама из прошлог века. Црногорска независност је вечна, исто као што је вечна Црна Гора, свиђало се то некоме или не - рекао је Марковић, додајући да нема никаквих елемената који би обновили сумњу у референдумски резултат.

- Тежак пут смо прешли да бисмо дозволили неком да нам отме државу. Подривање независности неће вам проћи. Враћање Црне Горе под туђе скуте се више неће поновити. Одлуке у вези са Црном Гором доносиће се у Црној Гори - поручио је премијер.

Посланик Социјалдемократске партије, Ранко Кривокапић, питао је премијера шта Влада планира да уради како би зауставила негативне трендове у борби против корупције, владавини права и слободи медија, истичући да је и Европска комисија у последњем извештају о напретку, тај проблем истакла као један од најзабрињавајућих. Кривокапић је у свом излагању нагласио да Црна Гора постаје земља која је у свету препозната по криминалу, те да је за бољу репутацију неопходна политичка воља, али да је све у рукама Владе.

- Сви у САД сада знају за Црну Гору, захваљујући десеторици црногорских помораца који су ухапшени у Филаделфији, где је заплењена рекордна количина дроге у историји те државе - казао је Кривокапић.

ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ

МАРКОВИЋ тврди да извештај ЕК није негативан, да се у процесу преговора са Европском унијом не стагнира, као и да је Црна Гора предводница у европским интеграцијама.

- Намера извештаја није да је негативан или позитиван, он скенира стање и даје препоруке. Једино са чиме се не слажем у извештају је оцена о свуда распрострањеној корупцији. Одговорно тврдим да то није прецизна оцена. Уверен сам да ћемо то успети да покажемо нашим европским партнерима - казао је Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације