ОТКАДА се у Херцег Новом говори о приватизацији Института "Др Симо Милошевић" траје и дилема шта са уметничким делима из богате колекције ове установе у којој се током минулих седам деценија сабрало више од 800 углавном слика, али и других уметничких предмета, чија је вредност процењена на око 300.000 евра. Све уметнине недавно је пописала стручна комисија историчара уметности у којој су радили Александар Саша Чиликов, Наташа Ђуровић и Ненад Шошкић. Сачињен је и каталог који уз фотографију садржи име аутора, технику рада, димензије, место где се налази и финансијску процену вредности.

У збирци су дела неких од најзначајнијих аутора региона: Милана Коњовића, Јована Бијелића, Воја Татара, Луке Берберовића, Наода Зорића, Анке Бурић, Јаноша Месароша, Милића од Мачве, Љубомира Попадића, Михаила Павловића, Миша Вемића, Веска Гаговића, Смаила Бостанџића, Глигора Чемерског, Марка Мусовића, Данице Баста, Љубомира Попадића, Кемала Рамујкића, Пера Никчевића али и знаменитих Новљана Луке Томановића, Ђорђа Бата Правиловића...

Уметнички фундус Института стваран је углавном тако што су аутори поклањали своја дела, посебно од 2003. године када је отворена СПА галерија Института у којој су организоване бројне ликовне колоније и више од 100 изложби.

Поједина дела су купована. Тако је један од некадашњих директора Института др Бранимир Радојичић откупио портрет др Сима Милошевића, рад Јована Бијелића, и то у време када у Институту није било ниједне слике овог хуманисте чије име Институт носи.

То уље на платну плаћено је 600 немачких марака. Данас је његова вредност десетоструко већа. Радојичић је Институту поклонио и скулптуру Симе Милошевића коју је добио на поклон од његове породице која је живела у Каменарима.

Прочитајте још - Институт намерно урушавали

Више година стару иницијативу о томе да Институт и Општина заједнички формирају НВО "Бања Игало", која би сачувала овај значајан фонд уметнина, актуелизовала је од скоро приватизација која је у току, али и недавно организована изложба поводом 70 година од оснивања Института "Др Симо Милошевић", која је приређена у градској Галерији "Јосип Бепо Бенковић".

Лепа идеја о оснивању НВО "Бања Игало" није реализована, а замисао је била да сва уметничка дела остану изложена у објектима Института, све док то нови власник жели. Уколико он за њих није заинтересован или не одговарају његовој концепцији уређења ентеријера, бригу око чувања и излагања преузела би херцегновска општина, односно, ЈУ Музеј "Мирко Комненовић" и Галерија "Јосип Бепо Бенковић".

Скупштина општине Херцег Нови, као један од оснивача, није се никада изјаснила о формирању ове НВО премда надлежни кажу да је иницијатива хвале вредна и да су спремни да је прихвате. Кажу и да званично иницијативу нису добили.

Прочитајте још - ЦГ: Приватизација остала на - плану

ПРАКСА НАРУКУ НОВИМ ГАЗДАМА

НВО "Бања Игало" у намери да сачува уметнички фонд Института не иде наруку досадашња пракса у сличним ситуацијама у Црној Гори. Све хотелске куће су након приватизације новим власницима "предавале" и сва уметничка дела из тих објеката. Осим тога, након преговора Владе и конзорцијума којег чине чешка компанија "Филберт" и компанија "Виле Олива", бизнисмена Жарка Ракчевића, о продаји 56,48 одсто акцијског капитала Института, биће формиран нови одбор директора, а он може поништити одлуку о оснивању НВО "Бања Игало" па и одлуку која би била донета о чувању вредних уметнина које су власништво Института.