МОЖЕ ли држава која није у стању да сачува вредне уметнине Народног музеја на Цетињу да води бригу о имовини Српске православне цркве која на овим просторима траје вековима? И поред тога што је јасно речено да државни облик својине уопште није добар, у Црној Гори је готово све већ приватизовано само како би се тржишно експлоатисало, али када је у питању црква то се покушава вешто заобићи.

Ово, у разговору за "Новости", каже др Владимир Лепосавић, члан правног тима Митрополије црногорско-приморске, након што Венецијанска комисија није дала "зелено светло" на једнострано прекњижавање црквене имовине у Црној Гори.

- Када би држава отела имовину Митрополије црногорско-приморске и њених епархија, што јој је у старту био циљ, онда би она са њом могла да ради што пожели - објашњава Лепосавић. - Чуо сам за податак да држава тринаест година од обнове независности нема појма која је све то имовина у Црној Гори њено власништво! И ја јој верујем, али то није проблем цркве која овде живи и траје са својим уникатним верским објектима који су снабдевени свим историјским и архивским грађама које сведоче о томе кроз колико су се стотина година оне чувале и обнављале.

Прочитајте још - ГНЕВ ВЕРНИКА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ: На режимском прогону цркве

Он подсећа да сва упутства и мишљења која су се нашла у закључцима ВК треба да се инкорпорирају у закон.

- Јасно је речено да чланови 62 и 63 овог спорног закона морају да се допуне и назначе да нема одузимања имовине и преписивања у катастру, већ да је неопходно да се спроводе судски поступци, а да се евентуалне промене врше тек када одлуке постану коначне - додаје Лепосавић. - Од почетка је нејасно зашто ће држави црквена имовина. Ради се о томе што би држава преписала имовину на себе коју би потом вратила црквама, само што би тада могла да лицитира. Несувисло и нелогично да некоме треба право својине како би сутра уцењивао и манипулисао.

Манастир Острог Фото В. К.

ПОКУШАЛИ ДА ОТВОРЕ ВРАТА ЦПЦ

ГОВОРЕЋИ о томе да ли је овај закон отварао врата храмова присталицама непризнате ЦПЦ, Лепосавић каже:

- Могло је то да се деси и било би веома опасно и лоше. Јер, знамо да је држава данима слала поруке како ће "њени" храмови бити доступни свима. То је могло створити нове и велике проблеме.

Прочитајте још - УДАР НА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ: Протерују 30 монаха и монахиња

ИСКУСТВА ГРЧКЕ

ЛЕПОСАВИЋ наводи и искуства других држава и цркава када је реч о доказивању имовине.

- У Грчкој су се свети манастири уписивали касно у катастар па су и тада јасно доказали колико векова они постоје. Такође, нису могли да се уписују у катастар у оним општинама у којима није било сређених књига, па кад су биле сређене, они би се уписали.