Статистика прикрива потцењеног радника

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

26. 06. 2019. у 13:51

Статистика прикрива потцењеног радника

Фото Shutterstock

Просечна месечна зарада у Црној Гори драстично нижа од оне коју представља Монстат. Пејак: Званичну, просечну плату од 500 евра не прима ни 10 одсто

ИАКО је просечна зарада без пореза и доприноса, према подацима Монстата, у априлу износила 511 евра, реалне зараде су знатно ниже у односу на тај просек. Према незваничним сазнањима, зараде драстично осцилирају и знатно су испод званичног износа просечне плате. У прилог статистици ићи ће и најављено повећање минималца, док радницима оно неће значити много, сматрају аналитичари.

Према подацима Монстата из децембра прошле године, најмањи просек зараде био је у сектору административне делатности, и то 321 евро, док је највећи просек плате у истом месецу био у финансијском сектору и износио је нешто више од 1.000 евра. Међутим, према незваничним информацијама, службеник у банци месечно заради око половине тог просека, односно око 450-500 евра. То значи да су банкарски службеници плаћени по сату у износу од око 2,8 евра, под условом да седмично раде 40 сати, како је то предвиђено Законом о раду.

Статистика, такође, каже, да су плате у сектору трговине око 375 евра, док у стварности продавци који су запослени на трафикама и супермаркетима месечно приме минималну зараду у износу од 193 евра, или тек нешто преко тог износа. Запослени у том сектору, према незваничним сазнањима, раде шест дана у седмици, и то по осам или десет сати. То значи да значајан број запослених у том сектору седмично ради између 48 и 60 сати, а по сату су плаћени између 0,83 евра и једног евра. По Монстату у саобраћају је просек зараде 558 евра, а возач таксија у најбољем случају месечно заради око 150 евра мање од тога.

Према мишљењу економског аналитичара Веска Пејака (Алтернатива) просечну зараду од око 500 евра коју Монстат наводи као званични податак, не прима ни 10 одсто радника у Црној Гори.

Прочитајте још - ЦРНА ГОРА МЕЂУ НАЈСИРОМАШНИЈИМ У ЕВРОПИ: Плата танка за цео месец

- Монстат је нашао начин да кроз прорачуне представи ту зараду као неки просек, што је далеко од истине. Просечна зарада у Црној Гори много је ближа цифри од 350 евра. Готово половина запослених прима преко банке минималну зараду од 193 евра, па остаје нејасно како просек може бити 500. То значи да Монстат прикрива крађу неких привредних субјеката - казао је Пејак за "Новости".


Веско Пејак


Када је реч о најављеном повећању минималца, са 193 на 222 евра, он истиче да је то само статистички податак и ништа више.

- Од тог повећања једино ће користи имати банке, јер ће већи део плате ићи преко њих. Наиме, већина запослених преко банке прима 193 евра, док остатак плате добијају "на руке". Сада ће само већи део добијати преко банке, а смањиће им се део који иде "на руке". Велика победа Владе Црне Горе је у ствари само лош виц који никоме неће бити смешан - сматра Пејак.

Подсетио је и да је Алтернатива предлагала да се минимална зарада повећа на 350 евра, што би, како тврди, радницима који раде у трговини значило повећање плате од најмање 50 евра.

- Влада није прихватила предлог јер на њих врше притисак јаки приватници, који ни сад не плаћају порезе. Смешно је да они који крше закон условљавају држву да им изађе у сусрет, то може само у Црној Гори - казао је Пејак.

Прочитајте још - ЦГ: Плата ниска - доприноси високи

ДОБРЕ ПЛАТЕ У МАШТИ

ДА је просек далеко од реалности, сматра и председник Општинског одбора Радничке партије Подгорице Радован Тошковић (на слици).

- Хвалоспеви режима да нам је просечна плата међу највећим у региону постоји искључиво у њиховој извитопереној машти, а, у ствари, енормно је богаћење дружине која деценијама пљачка и уништава Црну Гору. Братство милионера и милијардера се не шири, већ се увећају само њихови профити који нама имагинарно подижу просек, па на тај начин режим, физички и ментално, троши последње ресурсе здравог разума грађана - казао је Тошковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mile, Kikinda

26.06.2019. 14:03

Tako je isto i u Srbiji, sve nešto zvanično kao, a ovamo, potpuno druga situacija na terenu u stvarnosti!