ПРОГЛАШЕЊЕ Солане у Улцињу парком природе предуслов је да се сачува место за сва жива бића која гравитирају на том подручју, а посебно да се покрене производња соли, оценио је Бојан Зековић из Центра за заштиту и проучавање птица. Кључно је, поручује, што се тиме заустављају све идеје и планови који су предвиђали изградњу туристичких објеката.

- Овом одлуком затварају се врата за све планове и идеје којим је овај прекрасни простор требало претворити у хотеле и насеља слична онима којих има широм наше обале. Тај простор јесте запуштен и пропао, стање није идеално, али сада имамо шансу да се ситуација поправи, да се ревитализују базени и Солани врати њена основна делатност, фабрика соли - каже Зековић.

И у НВО "Озон" поздрављају одлуку да Солана постане парк природе. Кажу, то гарантује нова улагања.

- Ми смо већ понудили иновативна технолошка решења, одржали презентацију и доказали да је могуће на том простору производити соларну енергију из базена соли. Та енергија би покретала пумпе и производња соли би била добро организована. Сада је то највећи трошак. То смо представили влади и сада очекујемо да се удружи струка и наука и да се све то стави у функцију - рекао је Александар Перовић из НВО "Озон".

Прочитајте још - Улцињска Солана парк природе

Додао је као и Зековић да је подручје улцињске солане годинама девастирано и да је сада шанса да се ситуација поправи.

- Имамо могућност и обавезу да кроз садашњи статус, парка природе, доведемо Солану у такво стање да будемо поносни на тај заштићени простор и да је представимо као "бисер" не само Улциња, Црне Горе, већ и Балкана, а и шире - истакао је Перовић.

Локални парламент у понедељак је усвојио одлуку да Солана добије статус парка природе. Следећи корак је формирање привредног друштва за управљање, а у цивилном сектору се надају да ће тај посао бити поверен стучним људима који ће знати да заштите подручје и учине га туристичком атракцијом.

СТАЛНИ ГОСТИ

НА Солани, "културној лагуни", регистровано је више од 240 врста птица. Сваке године буде их и до 20.000, а у пролеће по 1.200 на сат, односно и до 10.000 долази у јату. Солана је и пролазна станица за више од 40.000 селица у пролећним месецима, подаци су Центра за проучавање и заштиту птица.