Епископ Јоаникије: Окупатор рушио, али није отимао светиње

М. С.

уторак, 25. 06. 2019. у 15:51

Епископ Јоаникије: Окупатор рушио, али није отимао светиње

Фото: Епархија.ме

Епископ будимљанско-никшићки у Затону код Бијелог Поља поручио да ниједна окупаторска власт није прекњижила светиње на било коју државу
ЕПИСКОП будимљанско-никшићки, господин Јоаникије, беседећи на Видовданским вечерима у Затону код Бијелог Поља, пред црквом Светог Јована Крститеља и Претече казао је да "такву пошаст, каква је данас у Црној Гори нисмо доживели ни од једног непријатеља у историји, јер ниједан непријатељ није одузимао наше светиње".

Прочитајте још: Епископ Јоаникије: Не подстичемо поделе, бранићемо храмове

- Било је рушења светиња и страдања, али ниједна окупаторска власт није прекњижила наше светиње на било коју државу, него су биле и остале Божји домови. Оно што је било остаје и нико није хтио себи да присвоји. У овом времену имамо тај грдни наум, да оно што је божије, Богу посвећено и што је црквено и свето, да нека власт, и то атеистичка власт и партијска памет, са свим својим ограничењима и фанатизмом хоће да преузме и да располажу како они знају да располажу, беседио је епископ Јоаникије, који је одговорио на "бригу власти о заштити културних добара у Црној Гори".

Прочитајте још: Митрополија: Црквена имовина у Црној Гори није била државна до 1918.

- Било би боље да народу дају одговор на питање шта је са покраденим културним благом из цетињских музеја, ко их је опљачкао и где је завршило. Нестало је више од 2.000 културних добара. Наша власт ћути као заливена и није дала одговор шта је било са тим културним добрима. Шта је било са тим културним добром, ко их је попљачкао и где су завршила, поставио је епископ Јоаникије црногорским властима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zarko

25.06.2019. 17:05

Kakva vlast takva i drzava. SPC je najstarija institucija u Crnoj Gori, puna podrska za stub identiteta srpskog naroda. Hramovi SPC su oduvek bili utociste za sve nevoljnike svih vera, samo zao i pohlepan covek moze da udari na ono sto je tudje.