УЧЕНИЦИ ОШ "Вук Караџић" из Берана, Миро Марјановић и Мило Шекуларац, са наставником информатике Милуном Чукићем, представили су у кабинету премијера Душка Марковића пројекат "Аутоматизовани пластеник којим управља микрорачунар микро:бит" настао у првој фази пројекта "Школе за 21. век". Том приликом они су саопштили да им је била жеља да помогну пољопривредницима и појаснили да уз помоћ рачунара унутар пластеника мере светлост, влажност као и температуру и да се у односу на то, по аутоматизму, у пластенику отварају или затварају прозори, укључује или искључује вода или светло.

- Влада Црне Горе ће настојати да обезбеди боље услове талентованим ученицима и њиховим наставницима да развијају креативност и иновативне идеје преточе у дела, као и да систем образовања буде компатибилан са потребама економије 21. века - казао је председник Владе Душко Марковић на презентацији пројекта ученика из Берана.

Прочитајте још - Пластеници и њива милији од канцеларије

Том приликом је разговарано о пројекту Британског савета "Школа за 21. век" у оквиру којег ће свим основним школама у Црној Гори бити донирано 4.000 микрорачунара уз помоћ којих се учи програмирање, али и развој критичког мишљења и решавање проблема и подстиче креативност. Пројекат је регионалног карактера, обухвата шест држава Западног Балкана и вредан је 10 милиона фунти.

ОБРАЗОВАЊЕ У СКЛАДУ С РАЗВОЈЕМ

- НЕМА напретка и перспективе уколико систем образовања не уподобимо са потребама развоја. Морамо дати прилику талентованима да доприносе развоју земље и помогну да нашу економију трансформишемо ка дигиталној економији 21. века - казао је Марковић, који је захвалио британској влади на подршци кроз овај и бројне друге пројекте и оценио да је то потврда партнерства и пријатељства две државе.